Отдавна съществуват предположенията, че консумацията на въглехидрати води до наддаване на телесно тегло и тяхното ограничаване от диетата е правилен подход за контрол на телесната маса. Тези предположения, обаче, се оказват необосновани, тъй като е установено, че нисковъглехидратните диети водят до същата или незначително по-висока загуба на телесно тегло, в сравнение с балансираните диети.

 

Проучване, проведено от Nutrimedia, е показало, че редукцията на калорийния прием от въглехидрати всъщност не е добър подход за отслабване. По-правилният начин е да се намали общият калориен прием и обемът на проеманите порции за период от две години. Диетите, които са с ниско съдържание на въглехидрати, ограничават приема на зърнени храни, варива, млечни продукти, плодове и зеленчуци. От друга страна, за компенсиране на по-ниския прием на въглехидрати, тези диети включват високи количества мазнини и умерен прием на белтъчини. Този начин на хранене води до повишено образуване на кетонови тела от организма, което ускорява изгарянето на мазнини.


 

Ограничаването на приема на въглехидрати обаче, води до недостиг на основното гориво за клетките - глюкозата. В този случай метаболизмът е принуден да промени механизмите, по които доставя енергия на клетките и използва мазнините като източник. Това води до повишено образуване на кетонови тела от черния дроб, които служат като алтернативна форма на енергия. Този метаболитен път обаче е бавен и изисква много усилия на организма, тъй като е необходимо изгаряне на големи количества мазнини, за да се осигурят същите нива на енергия, които би осигурил оптималния прием на въглехидрати.

 

Балансираната диета, която осигурява всички необходими хранителни вещества за функциите на организма, доставя оптимални пропорции протеини, въглехидрати, мазнини, витамини, минарели и вода. Една такава диета съдържа следните части макронутриенти:

  • Белтъчини - препоръчително е те да доставят 12-15% от дневния калориен прием;
  • Частта на въглехидратите трябва да предоставя 50-55% от калориите за деня;
  • Мазнините е препоръчително да представляват 25-30% от дневния прием.

При балансираните диети за намаляване на телесното тегло ключова важност има намаляването на размера на порциите, с което се понижава калорийния прием. Освен това, важно значение има и изборът на правилните и пълноценни хранителни продукти. Проучването, проведено от Nutrimedia, се основава на резултатите от 61 клинични проучвания, в които са участвали 6925 участници с наднормено тегло или затлъстяване. Установено е, че както нисковъглехидратните, така и балансираните диети, осигуряват ефективна загуба на телесно тегло. Въпреки това важна особеност е, че в дългосрочен план диетите с ниски количества въглехидрати осигуряват разлика в телесното тегло под 1 кг. Нисковъглехидратните диети не предоставят никакви ползи за загуба на тегло както в дългосрочен, така и в краткосрочен план, в сравнение с балансираните диети.

 

Референции:

https://www.upf.edu/documents/35405748/254679032/36-baja-carbo.pdf/fba76e03-6cdd-7941-71c2-fd755c964efb?utm_source=Mitjans+de+comunicació+Espanya+i+LATAM&utm_campaign=7472803571-EMAIL_CAMPAIGN_2018_11_07_04_35_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_a6ffb1f2f5-7472803571-277658740