Наред с хранителните режими на веганите, вегетарианците и суровоядците, популярност набира и гладуването като режим, който носи много ползи за здравето – т.нар. здравословно гладуване.


Привържениците на този режим твърдят, че гладуването пречиства организма им, кара ги да се чувстват добре, тонизирани и изпълнени с енергия. Твърди се, че гладуването е полезно за мозъка.

 


Неврологът д-р Марк Матсън показва, че мишки на нискокалорична диета се представят по-добре на тестовете за памет от индивидите, които са се хранили регулярно преди това. Д-р Матсън има и други проучвания по темата. Според негови разработки, гладуването може да предпази мозъка от натрупването на амилоиди. Те са белтъци, за които се смята, че се натрупват в мозъка при болестта на Алцхаймер.

 

Проф. Тим Спектър от Кралския Лондонски колеж отбелязва, че гладуването влияе на стомашните бактерии. След гладуване няколко вида бактерии, които се срещат при здрави хора, повишават нивата си. Така че, ако искате да подобрите стомашно-чревната си флора няма да е зле от време на време да пропускате закуската или вечерята.

 

Днес много често се практикува т.нар. периодично гладуване – хранителен режим, в който се храним нормално в определени дни, а през други драстично намаляваме калориите. Според привържениците на този режим, той води до нормализиране на инсулиновата продукция и подобряване на предиабетни състояния, нормализира нивата на грелин – хормона на глада, понижава нивата на триглицеридите и т.н.

 

Освен като здравословен режим, гладуването се използва като режим номер едно за отслабване. До колко ефективно, обаче е гладуването в борбата с килограмите? При гладуване организмът започва да гори мазнини. Така че първоначално, гладуването може да бъде ефективен способ за отслабване. Учените обаче спорят кой тип диета е по-здравословен.

 

При гладуването с прекъсване, каквато е диетата – 5:2, се препоръчват два последователни дни с прием на нисковъглехидратни храни, от които да се набавят 500-800 калории дневно, за да отслабвате по-безопасно. Но за да премине организмът в кетоза и апетитът да намалее е нужно да изкарате без въглехидрати поне 4-5 дни. Експертите препоръчват да не се правят такива експерименти без медицински надзор. Дългосрочните последствия от дългото гладуване все още не са известни. Така че бъдете внимателни.