Отдавна е известно, че киселото мляко помага за предотвратяване и контролиране на диабета.

 

Предишни изследвания отдават това на съдържанието на калций, магнезий и мастни киселини, но изглежда, че бактериите в киселото мляко са причината за този ефект.


 

Проучване, публикувано в Nature Communications, проведено от Университета Лавал в Квебек и Danone Nutricia Research, предполага, че тази защита се дължи на специфични метаболити, произвеждани от бактериите в киселото мляко, които допринасят за оптимален контрол на нивата на глюкозата.

 

Всъщност, нивата на тези метаболити намаляват при затлъстяване, което може да обясни защо наднорменото тегло благоприятства диабета.

 

Защитни метаболити

Изследователите са открили, че ефектът срещу диабет, който има киселото мляко, се дължи главно на специфични метаболити, които тялото произвежда естествено, но и които млечнокиселите бактерии в киселото мляко също са способни да произвеждат.

 

Тези метаболити, наречени хидрокси киселини с разклонена верига - BCHA, са резултат от действието на млечнокиселите бактерии в киселото мляко върху естествените аминокиселини в млякото, обяснява д-р Андре Марет, професор в Медицинския факултет на Университета Лавал в Квебек и съавтор на изследването.

 

Екипът е демонстрирал антидиабетното действие на тези метаболити, след като е наблюдавал ефектите на киселото мляко при лабораторни модели, които са приемали повече захари и мазнини.

 

След 12 седмици, изследователите са установили, че при консумация на кисело мляко се благоприятства контрола на кръвната захар, намалява инсулиновата резистентност и се подобрява чернодробната функция.

 

След това изследователите са установили, че има разлики в нивата на BCHA - метаболитите, генерирани от млечнокиселите бактерии в киселото мляко, в зависимост от това дали в диетата е включено кисело мляко, или не.

 

Когато не се консумира кисело мляко, количеството на тези метаболити в кръвния поток и в черния дроб намалява и е свързано с наддаване на тегло.

 

При прием на кисело мляко, нивата на BCHA се запазват частично.

 

По-високите количества от тези видове метаболити в черния дроб са свързани с по-оптимални нива глюкоза на гладно и по-оптимални нива на триглицериди, поясняват учените.

Кисело мляко и метаболитни функции

BCHA се намират във ферментиралите млечни продукти и по-конкретно се съдържат във високи нива в киселото мляко.

 

Нашият организъм естествено произвежда BCHA, но увеличаването на теглото изглежда влияе върху този процес, пояснява съавторът на изследването д-р Хана Кутникова от Danone Nutricia Research.

 

Следващата стъпка на изследователите е да определят дали хранителният прием на BCHA може да компенсира този спад, свързан с наддаването на тегло и по този начин да помогне за възстановяване на метаболитните функции при хора със затлъстяване.

 

Затлъстяването в голяма степен благоприятства диабета.

 

Киселото мляко може да бъде полезно в случая, тъй като осигурява тези липсващи метаболити.

 

Другите млечни продукти нямат същите ползи.

 

Предишно проучване е разгледало как млечните продукти като прясно мляко, сирене и кисело мляко помагат за намаляване на риска от диабет тип 2 и е установено, че само честата консумация на кисело мляко може да помогне за тази цел.

 

Според проучване от Университета в Кеймбридж, количеството кисело мляко, което би било необходимо да се приема, за да може да се прояви защитния му ефект, е четири и половина порции седмично натурално нискомаслено кисело мляко - стандартна порция се равнява на 125 g.

 

Хората, които приемат такова количество кисело мляко на седмица имат 28% по-нисък риск от развитие на диабет, в сравнение с хората, които не консумират кисело мляко.

 

Източници:

https://www.sabervivirtv.com/nutricion/yogur-reducir-riesgo-diabetes_6990

https://www.nature.com/articles/s41467-022-29005-0