При нормални обстоятелства щитовидната жлеза функционира достатъчно гладко, че да не създава никакви проблеми и оплаквания. Дори малки отклонения от нормалната й функционалност обаче неизменно провокират здравословни проблеми. Един от ключовите фактори за влошаване на функциите й е нерационалното хранене.

 

Има храни, които водят до хиперфункция на щитовидната жлеза, или потискат активността й. Разбира се, има и хранителни продукти, които помагат за поддържане функциите на жлезата в норма. Ще представим няколко ключови представители и на двете групи.


 

Вредни храни за щитовидната жлеза
Сред най-противопоказните за здравето на щитовидната жлеза са процесираните и т.нар. бързи храни. В състава им често присъстват изкуствени добавки, които влошават дейността на ендокринната система и водят до хормонален дисбаланс. Нивата на тиреоидния хормон, продуциран от щитовидната жлеза, не правят изключение.

 

Негативният ефект на снаксове, чипсове, сладкиши, бургери и други храни от този тип върху щитовидната жлеза е доказан. Те трябва да се избягват не само от хора с хипо- или хипертиреоидизъм, но и от тези, които се ориентират към щадящ работата на жлезата режим.

 

Като силно повлияващи щитовидната жлеза се посочват и храните, богати на глутен. Те трябва да се консумират с повишено внимание от хора с установени проблеми с жлезата.

 

Полезни за щитовидната жлеза храни
Хранителните вещества, които оказват най-позитивен ефект върху дейността на щитовидната жлеза, са витамин D и химичнитe елементи йод и цинк. Дефицит на кой да е от тях бързо се отразява на дейността на жлезата и може да разстрои секрецията на тиреоидния хормон.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Затова хранителният режим, ориентиран към поддържане на щитовидната жлеза, трябва задължително да включва храни, богати на витамин D, йод и цинк. Такива храни са прясното и киселото мляко, яйцата, пилешкото и говеждото месо. Задължително е и ползванатса в домакинството сол да е йодирана.

 

Подобряването на хранителния режим е сред най-безобидните и ефективни методи за овладяване на остри и хронични нарушения в дейността на щитовидната жлеза. В много случаи с оптимизиране приема на полезни за нея храни може постепенно да се овладеят случаите на хипер- и хипотиреоидизъм, без нужда от лекарствена терапия.