Лицата, които се подлагат на нискокалорични диети по време на грипния сезон, са по-податливи към вирусни инфекции.

До този извод сочат наблюденията на лекари от Мичиганския университет, които приложили такъв нискоенергиен прием върху лабораторни мишки. Смъртността от вирусна инфекциия в първите дни е била по-висока от тази сред мишки, които са се хранели нормално.

Клетките естествени убийци са важни в борбата с вирусната инфекция. Учените установяват, че лишавани от калории мишки не произвеждат достатъчно от тези клетки. След заразяването и двете групи гризачи са били с намален апетит, но при подложените на диета, възстановяването е било по-бавно. сред тях е била и по-голяма честотата на смъртен изход, не сериозна загуба на тегло и др. Ясно е, че силният организъм е в готовност за борба с вируса, при него клиничната картина е по-лека и той по-бързо възвръща работоспособността си.

Лекари съветват диети с нисък енергиен прием да се провеждат в през всяко друго време, но не и в критичния за грипа есенно-зимен период.