Според проучване, проведено в САЩ, приблизително 1% от децата на възраст между 8 и 18 години следват вегетарианска или веган диета. Вегетарианството при по-големите деца и тийнейджърите се приема с по-малки притеснения. Но прилагането на такъв тип диета при малки деца се осъжда от специалистите по хранене.

 

Привържениците на вегетарианството и веганството твърдят, че консумирането на животинска храна в детска възраст е предпоставка за затлъстяване, запушване на артериите и други хронични заболявания. Те смятат, че консумирането на животински продукти е загуба на ценни природни ресурси, увеличава замърсяването на околната среда и е неморално.


 

Като контрапункт на тези твърдения нутриоционистите подчертават колко важна е животинската храна за човека, особено в детска възраст. Лишаването на деца от животински продукти може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

 

Въпреки големите противоречия, истини има и от двете страни. Например има документирани случаи на силно изоставане в растежа и развитието при деца, подложени на веган диета. Редки са, но има случаи и на детска смърт по същата причина.

 

Резултатите показват остра липса на витамин B12, D, желязо, калций и протеин. Това са нутриенти, които се набавят предимно от животински продукти и тяхното усвояване е в пъти по-голямо, сравнено с растителните източници.

 

Дефицитът им е сериозна заплаха за живота и здравето на човека. Например липсата на витамин D, цинк и калций възпрепятства нормалния растеж и заякване на костите както и натрупването на необходимата костна маса. Липсата на витамин B12 може да е причина за анемия и нарушаване на неврологичните процеси.

 

Друг проблем при веган диетите е недостатъчните количества протеин, който е в основата на нормалното протичане всички процеси в тялото – растеж, развитие, осигуряване на енергия и т.н. 

 

Родителите трябва да са наясно с факта, че веган-диетите са богати на фибри и бедни на мазнини. Комбинация, която е много опасна за всяко дете. В детска възраст големите количества фибри в диетата могат да нарушат усвояването на хранителните вещества от храната.

 

Нещо повече, основните храни в този вид хранене са пшеница, соя, ядки, които провокират алергични реакции в ранна детска възраст.

 

Американската агенция по диетология заедно с Американската педиатрична асоциация поемат предизвикателството да направят балансирана веган-диета за деца, която да осигури необходимите хранителни вещества за подрастващия организъм.

 

Повечето здравни организации остават резервирани към проекта. Вместо това те призовават за повече умереност при храненето в детска възраст. Причините са няколко:

 

  • Някои родители нямата необходимите знания, за да направят балансирано меню, което да осигури необходимите нутриенти за нормалния растеж и развитие.
  • Повечето деца са придирчиви относно храната и често са склонни да се хранят с едни и същи храни, което неминуемо ще доведе до хранителни дефицити.
  • Високото съдържание на фибри при веган-диетите е неприемливо в детска възраст.
  • Децата имат малки стомахчета. Те не са в състояние да изядат необходимите количества растителна храна, която може да осигури нужните хранителни вещества.

Заради тези и други съображения, експертите по хранене съветват родителите да бъдат по-умерени при определянето на диетата на децата си. Диета, в която преобладават растителните храни може да бъде допълнена с риба, млечни продукти и яйца. 

 

След 8-10-годишна възраст намаляване на мазнините, увеличаване на фибрите, и антиоксидантите при веган-диетите няма да има негативно влияние върху здравето им, дори напротив ще им помогне да водят един здравословен начин на живот.

 

И въпреки това хората, които консумират животински продукти, също могат да водят здравословен начин на живот. Това е възможно, когато се направи една многообразна и балансирана диета, включваща различни видове меса, млечни продукти, пълнозърнести култури и разбира се много плодове и зеленчуци.

 

При такъв тип диета не би възникнал дефицит на основни хранителни вещества като витамин B12, цинк, желязо, калций и витамин D. 

 

Доколко веган-диетата е уместна да се прилага зависи от няколко фактора. При малки деца и бебета това би било рисково, както и при възрастни хора с нарушено усвояване на храната.

 

Въпреки, че се разработват веган-диети за подрастващи те не се приемат много добре от здравните специалисти.