Високата пикочна киселина е честа находка в рамките на първичното заболяване подагра, както и при всички онези случаи на нейното вторично покачване. Такива могат да бъдат преходни моментни на влошена бъбречна функция, разпад на клетки, състояния след лъчетерапия, химиотерапия и много други. Правилото гласи, че хиперурикемията трябва да се лекува и контролира, защото самата тя води след себе си много евентуални лоши последствия.


Подагрозна криза - колко опасна е?

Най-явната проява на високата пикочна киселина е подагрозната криза. Изразява се в болка, оток, зачервяване и затопляне на една или няколко стави (най-често палеца на крака). Подобни кризи се развиват бързо и са с непредвидима честота. Дали и колко тежка ще е една криза зависи от вида подагра, лечението и контрола на провокиращите фактори. Трябва да бъде ясно обаче, че не всяка форма на хиперурикемия протича с кризи, а те пък от своя страна понякога възникват и при нормална пикочна киселина. 


 

Подагрозните кризи не са единственото и най-тежко усложнение на болестта. Те реално са „върхът на айсберга“. Обикновено подаграта подмолно уврежда бъбреците до степен на бъбречна недостатъчност. Кризите обаче реално са нещото, което измъчва хората и смущава начина им на живот. За това е особено важно овладяването и намаляването на броя подагрозни кризи, защото те доказано водят до трайни последици върху ставите с неизменен подагрозен артрит.


Роля на диетата за появата на кризи

Добре известно е, че начинът на хранене е от основоположно значение за контролиране на пикочната киселина. Спазването на балансиран хранителен режим в голям процент от случаите може да забави започването на медикаментозно лечение или да намали приеманата доза лекарство. Хиперурикемията често съпътства целия живот на засегнатите и е от особена важност те да бъдат добре обучени с какво си вредят и с какво могат да помогнат. Най-сигурната и известна причина, покачваща пикочната киселина е месото (особено червеното). Това важи още за дробене, колбаси, алкохол.


Фруктоза и подагра - какво е общото?

Малко оценяван факт е обаче, че и фруктозата (подовата захар) оказва неблагоприятен ефект върхи пикочната киселина, като дори може да я покачи критично. Плодове като грозде, диня, фурми я съдържат в големи количества. Колкото по-зрели са плодовете, толкова повече е и фруктозата в тях. От друга страна, обаче фабрично произведеният глюкозо-фруктозен сироп не е толкова за предпочитане, а намира широко приложение в бита. Той се добавя в сокове, сладки тестени продукти, конфитюри, сладка. Открива се в дъвки, бонбони, кексове, бисквити, вафли, хляб, сладолед, консерви, доматено пюре и безброй други.

 

Фруктозата е плодова захар в пъти по-сладка от захарозата, но по-малко калорична от нея. Това я прави предпочитана в някои случаи, както е при диабетно болните например, въпреки, че ползите и в този случай се надхвърлят от вредите. Да, негативите не са малко. А това са рисковете от сърдечносъдови, чернодробни усложнения, както и така притеснителното покачване на пикочната киселина.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Органичаването на фруктозата на трапезата важи особено при болните с подагра. Сладките храни и напитки, особено комбинацията между няколко продукта често може да спомогне за възникването на подагрозна криза. С пълното уточнение, че ползите от плодовете и плодовата захар са неуспорими, те трябва да се приемат под контрол и по възможност в естествен вид. 

 

Лятото е особено опасен период за такива усложнения. От една страна, тогава болните с висока пикочна киселина намаляват калорийния прием и по-рядко приемат червени и мазни меса. От друга страна обаче през топлите месеци на трапезата присъстват голямо количество плодове, плодови сокове, сладки продукти, които дават енерия за завишените физически дейности в този период. Когато към това се добави дехидратацията и приемът на алкохол, рискът от остра подагрозна криза става критичен.