Подаграта е повсеместно разпространено метаболитно заболяване, което засяга по-често мъжкия пол. Изявата на заболяването е основно под формата на ставно възпаление – артритни пристъпи, които протичат с оток, силна болка в ставата и зачервяване със затопляне на надлежащата кожа.
 
Причината за заболяването се крие в прекомерното натрупване в кръвта на отпадния продукт от обмяната на пурините – пикочна киселина. Чрез кръвообращението тя достига до ставната течност и там преминава процес на кристализация, след което започва да дразни структурите на ставата и предизвиква възпаление.
 
Две са основните причини за натрупване на пикочна киселина в организма. Едната е прекомерното й производство, което има отношение към прекомерния прием на храна с богато съдържание на пурини. Другата причина се крие в нарушеното излъчване на пикочната киселина с урината, което може да се дължи на съпътстващо заболяване на организма, както и на приема на някои медикаменти (диуретици).
 
Установено е, че болни с хипотиреоидизъм (намалено количество на тиреоидни хормони в кръвта) имат проблем с излъчването на пикочната киселина с урината. Затова при увеличени стойности на пикочната киселина се препоръчва преглед от ендокринолог, който да изключи заболяване на щитовидната жлеза.
 
Заболяването се среща по-често при мъже, след 45-годишна възраст, със затлъстяване или злоупотребяващи с алкохол. На първа линия са препоръките за намаляване на телесното тегло. От значение е това да става бавно и постепенно, а не изведнъж, защото може да се постигне точно обратният ефект с увеличаване нивото на пикочна киселина и съответно изостряне на състоянието.
 
Изостряне на заболяването се наблюдава по-често в топлите и горещи месеци – пролет и лято, защото тогава по-често може да настъпи обезводняване на организма и съответно концентриране на урината, което затруднява излъчването на пикочната киселина. Препоръчва се пиенето на повече вода – 2-2,5 литра на ден.
 
Освен прием на редовна терапия от медикаменти, които имат за цел, както облекчаване на острите пристъпи, така и удължаване на междупристъпните периоди, се набляга на ползата от спазването на правилен хранителен режим.
 
NEWS_MORE_BOX
 
На първо място от менюто трябва да се изключат голяма част от месните продукти, които са богати на пурини. Такива са дивечовото месо, т. нар. карантия – бъбреци, черен дроб, сърце, мозък, момици (тестиси) и други. Количеството на червените меса също трябва да бъде редуцирано. Рибата и морските дарове – миди, стриди, хайвер и други спадат също към храните, чиято консумация трябва да бъде ограничена.
 
В междупристъпните периоди е позволена консумацията на месо до 2-3 дни в семицата, при условие, че порцията не надвишава 150-200 грама. Добре е консумацията на пушено месо, месни бульони, както и различни колбаси да бъде намалена до минимум. По отношение на приготвянето на храната приоритет има варенето и печенето пред обработката чрез пържене.
 
Приемът на сол трябва да бъде в умерени количества. Препоръчва се намаленото използване на всякакъв вид силно пикантни подправки. Важно е в менюто да присъстват повече алкализиращи продукти – зеленчуци (с изключение на спанак, броколи) и плодове.
 
Към храните, които се препоръчват при болните от подагра се числят млечните продукти, яйцата, както и пълнозърнестите храни. Приемлива е умерена консумация на слабо кафе и по-бедни на танини чайове. От плодовете за предпочитане са вишните, череши и червени боровинки.
 
Злоупотребата с алкохол може да влоши състоянието. Бирата и виното съдържат немалко количество пурини, чиито прием е предпоставка за повишено образуване на пикочна киселина.
 
Не на последно място се поставя и избягването на всякакъв тип стресови ситуации, тъй като е доказана връзката между зачестяването на подагрозни пристъпи при наличие на повишено ниво на стрес в ежедневието. 3806