Въпреки множеството усилия, все още не е открито ефективно лечение за болестта на Алцхаймер. Скорошни проучвания са поставили фокуса върху ефекта на фруктозата - вид захар, съдържаща се в плодовете, за развитие на заболяването. За разлика от глюкозата, която е бърз източник на енергия за клетката, усвояването на фруктозата води до повишен прием на вода и храна, освен това понижава метаболизма в покой, стимулира натрупването на мазнини и гликоген и води до инсулинова резистентност. Последното е защитна раеакция с цел съхраняване на глюкозни запаси за мозъка.

 

Фруктозата може да се произвежда в организма и чрез естествени процеси, например при висока консумация на сол. Този вид захар потиска някои елементи от метаболизма в мозъка - потиска разсейването, което може да се дължи на скорошни спомени или концентрация върху минаването на времето. Чрез тези механизми се увеличава апетитът за мазна храна, както и за такава, която съдържа високи количества захари или сол и то в порции, които са по-големи, отколкото тези, от които имаме нужда за синтеза на повече фруктоза. Това може да доведе до възпалителни процеси в мозъка, които да са причината за развитие на болест на Алцхаймер.


 

Учените считат, че тази промяна и понижаване на метаболитните процеси под действието на фруктозата е обратимо и би могло да има полезно действие. Въпреки това, хроничното и продължително въздействие и потискане на метаболитните процеси може да доведе до прогресивно атрофиране на мозъка и загуба на нервни клетки. Всичко това са характерни изменения, които се наблюдават при болест на Алцхаймер.

 

Изследователите предполагат, че ефектите на фруктозата върху здравето на мозъка са опосредствани от метаболитния продукт, който се получава - пикочна киселина, която предизвиква натрупване на протеини в мозъка. Това води до понижаване на кръвотока до мозъчната кора, хипокампа и таламуса и повишаване на кръвотока към зрителната кора. Един от механизмите, по които това може да се осъществи, е отпадането на функциите на астроцитите - вид нервни клетки, което води до натрупване на типичните за болестта на Алцхаймер амилоидни плаки. Установено е, че продължителната консумация на фруктоза води до натрупване на тау протеини или бета амилоидни плаки. 

 

Референции:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002916523000047?via%3Dihub