Жените, които се хранят само с растителни продукти не са застрашени от увреждане на костната система повече от тези, неспазващи вегетариански диети. Това установиха изследвания сред будистки монахини, придържащи се към веганството, и жени, които не се ограничават от животински продукти. Измерената костна плътност е била сходна. Това са много добри новини за вегетарианците, споделят специалисти.

 

Състоянието на костната система винаги е било обект на притеснения при подобен тип хранене, предвид ниския прием на белтъци и калций. При включените монахини ежедневният прием на калций е възлизал на не повече от 370мг, при препоръчвани поне 1000мг. Протеините са били около 35г дневно, за разлика от набавяните поне 65г от другите жени.


 

Специалистите от Института за Медицински Изследвания Garvan в Сидни са избрали за проучването си будистките монахини поради принципите, към които те се придържат през целия си живот и пълното игнориране на храна с животински произход. Не са включени вегетарианци от западноевропейските страни например, защото повечето от тях включват мляко в диетата си и получават необходимите белтъци и калций.