Какво ще кажете, ако откриете, че разполагате с мощно оръжие, което може да ви помогне да отгледате здраво и активно дете, а дори не подозирате за това? Не, не става въпрос за нов имуностимулант, нито за поредната антигрипна ваксина. Говорили ви нещо персонализираното хранене? То, освен че осигурява оптимална среда за протичането на жизненоважните процеси в тялото, е и работещо средство за превенция и при лечението на широк спектър от здравословни проблеми. 
 

Грижа спрямо индивидуалните нужди на детето

Персонализираното хранене е част от т. нар. „геномна медицина“, която се основава върху разбирането за индивидуален подход в превенцията и лечението на заболявания. Тя цели да повиши безопасността и ефективността на дадена терапия или режим, като намери най-добрия подход и медикаменти, съобразени с уникалния генетичен профил и индивидуалния режим на конкретния пациент.
 

Перзонализиран режим – защо, как и кога?

Всяко детенце разполага с набор от персонални генетични „настройки“, които го карат да реагира по различен начин на средата, в която се развива. Ролята на персонализирания хранителен режим е да отговори на индивидуалните нужди на организма възможно най-добре. С негова помощ можете да извлечете максимална полза от генетичния потенциал на мъника, както и да намалите риска от отключването на заболявания, към които е налице предразположение.
 
За да адаптирате менюто на наследника си спрямо неговите генетични особености, е нужно да му направите генетичен тест. Изследването е напълно безопасно и безболезнено – пробата се взима в домашни условия, чрез натривка от устната кухина. Резултатите са валидни за цял живот и ще ви дадат ценни насоки за това какви промени е важно да направите в хранителния и двигателния режим на хлапето, за да може то да поддържа добро здраве и оптимална физическа форма. 
 
 

ДНК тестовете са особено ценни в няколко ситуации 


  • Когато искате да упражните ефективен контрол върху теглото на детето
Ако наследникът ви е с наднормено тегло, затлъстяване или има склонност към напълняване, и искате да намалите риска от натрупването на излишни килограми, тестът NGDiet може да ви бъде от изключителна полза. Той ще ви помогне да разберете и промените влиянието на генетичните фактори, които определят от 40% до 80% от разликите в телесното тегло. Резултатите от изследването ще ви запознаят с индивидуалните реакции на организма на детето, свързани с усвояването на мазнини и въглехидрати, склонността му към пристрастяване към храна и преяждане, нуждите му от физическо натоварване на седмична база, както и много други. На база на получените данни ще разберете кои са ключовите фактори, които трябва да имате предвид за изграждането на пълноценен хранителен и двигателен режим на хлапето. 
 
  • Когато искате да намалите риска от потенциални заболявания
Ако искате да имате по-обстоен поглед върху генетичната предразположеност на детето към някои дегенеративни заболявания, от полза може да ви бъде тестът NGHealth. Той изследва набор от гени, които играят важна роля в няколко ключови метаболитни процеса, в това число липиден метаболизъм, здравина на костите, чувствителност към инсулин, проблеми с усвояването на витамини, непоносимост към глутен и лактоза и други. На база на резултатите ще получите насоки за промени в хранителния режим, които ще спомогнат ранната и ефективна здравна превенция и ще намалят риска от развитието на заболявания, към които е налице генетична обремененост
NEWS_MORE_BOX
 
  • Когато искате да използвате оптимално спортния потенциал на детето 
В случай че искате детенцето да тренира активно, тестът NGSport ще ви даде насоки в кой спорт то може да се развива успешно и да намери професионална реализация. Резултатите ще ви покажат какви са индивидуалните реакции на организма му спрямо тренировки за сила и издръжливост, риск от травми и бързина на възстановяване. На база на тази информация ще разберете коя е тренировъчната програма, отговаряща на генетичния му потенциал, който определя от 50% до 70% от спортните успехи.
 
Повече по темата може да научите по време на лекцията "Персонализираното хранене и как да го използваме в подкрепа на детското здраве", която ще бъде част от програмата на "Форум бременност и детско здраве" на Puls.bg на 3 април в зала 3 на НДК.
 
Повече информация за този вид генетични изследвания можете да получите на www.nutrigen.bg, както и на телефон 0888 842 200.