Сливиците, наричани още тонзили, са лимфоидни органи, които представляват струпване на лимфна тъкан. Те са няколко – две небни, които се разполагат странично на фаринкса; една назофарингеална или т. нар. „трета сливица” – аденоидеа; и една езична сливица, която се разполага в корена на езика. Основната им функция е осигуряване защита на организма спрямо различни външни дразнители, които отключват имунната реакция.


Отстраняването на сливиците е значително по-често налагаща се интервенция в детска възраст. В тази възраст тяхната активност е значително повишена и това може да обясни по-големите им размери, което се счита за физиологично.


Като чести причини, налагащи отстраняване на сливиците се посочват хроничният фарингит, повтарящи се възпалителни процеси в областта на гърлото, наличие на дихателни разстройства по време на сън, локално стрептококово огнище, склонност към чести перитонзиларни абсцеси, туморни формации и други.На мястото на отстранената тонзила остава рана, която зараства постепенно и налага известни рестриктивни правила по отношение на храненето. Основно се препоръчва въздържание към гореща, твърда и груба храна.


Още първите часове след операцията се позволява пиенето на течности през устата. Седем до осем часа след операцията може да бъде започнато даването на течна храна, което продължава в следващите два дни. При добро възстановяване и без налични усложнения постепенно диетата се разширява и на около седми ден след оперативната интервенция пациентът може да премине на обща храна.


Под избягването на груба храна се разбира временното преустановяване консумацията на пълнозърнести храни, плодове или зеленчуци с люспи или покрити с власинки (праскови, ягоди, малини, краставици, домати, царевица).


От значение е избягването на дразнещи храни  - люто, кисело или добавяне на пикантни подправки към ястията. Дневният прием на сол не бива да надвишава 3-5 гр.


Храната се приготвя основно под формата на пюре, каша. Приемът на месо не се намалява, единственото изискване е в началото - първите дни след операцията да се приема в пасирана форма. Освен това ценните протеини, които се набавят при консумацията на месни продукти осигуряват по-бързото възстановяване. Консумацията на пържени храни временно се преустановява.


NEWS_MORE_BOX


В рамките на 2-3 седмици след операцията се препоръчва храната да бъде със стайна температура – нито много гореща, нито много студена. Храненията трябва да бъдат неколкократни през деня – до 5-6 и на малки порции.


През периода на зарастване на оперативната рана се ограничават всички неподходящи храни, които могат да травмират мястото. За стимулиране на възстановителния процес някои специалисти препоръчват гаргара с отвара от лайка или воден разтвор на клеева тинктура. 2739