Специфичен белтък е виновник за затлъстяването, алармират американски учени от Университета на Мичиган и Националния институт по здравеопазване. Те са открили, че белтъкът Sfrp5 стимулира нарастването на мастните клетки, което е причина за натрупването на мазнини.

Учените забелязват, че клетките при затлъстели индивиди отделят много повече от белтъка Sfrp5, отколкото клетките при тези с нормално тегло. Този белтък има свойството да въздейства на сигналния път WNT. Сигналният път WNT играе ключова роля за регулирането и потискането растежа на белите мастни клетки и получаването на нови клетки, които да съхраняват мазнини.


На следващ етап изследователите провеждат експеримент, при който установяват, че не във всички случаи богатият на мазнини режим води до затлъстяване. При тези, които остават слаби въпреки свръхприема на мазнини, се оказва, че адипоцитите (мастните клетки) не отделят въпросния Sfrp5 белтък. Съответно при тях и процесът на преработване на мазнините, зависим от митохондриите, остава по-бърз, което пък в крайна сметка се доказва, че е генетично предопределено.


Sfrp5 е регулатор на активността на митохондриите, пишат изследователите от екипа в статия на Journal of Clinical Investigation, горди от откритието си.

Въпросният белтък е рецептор, който възпрепятства свързването на участващите в сигналния път WNT белтъци с рецепторите, които се намират на повърхността на клетките. След като се спре получаването на сигнала адипоцитите започват да трупат мазнини и да растат като се забавя процесът на изгарянето им. Синтезирането му зависи от определена експресия на гени.


 

С това откритие екипът се надява да намери начин за въздействие на белтъка и се предотврати генетично заложената склонност към натрупване на мазнини от организма, се коментира в научния доклад.