Чували сте за теломерите и че тяхната дължина е в пропорционална зависимост на продължителността на живота? Колко по-дълги са теломерите, толкова повече години живот ни престоят, колкото по-къси са, толкова по-бързо напредва процесът на стареене


Образно представено, теломерите се разполагат на четирите краища на хромозомите и приличат на шнурове. 

 


Тяхна функция е да не позволяват на хромозомните краища да се слепват с други хромозоми. Когато се наруши този механизъм, клетката загива или се изражда в ракова. Науката приема, че теломерите предпазват хромозомите от израждане.

 

Но те си имат и една неприятна функция и може да се каже, че са един вид преброител на годините живот, които са ни заложени – тъй като с всяко ново клетъчно делене тези структури се скъсяват. 

 

Процесът на скъсяване на теломерите зависи от генетични и дори епигенетични фактори, той е наследствено заложен, но също така на него му влияят и външни фактори. При всеки човек този процес протича с различен темп. Ето защо се случва да изглеждаме години по-стари от наш връстник и обратното. Плюс това, е много вероятно в различни периоди на живота външните фактори да променя този темп. Според изследователите ускореното скъсяване на теломерите е свързано с развитието на тежки заболявания и бързо стареене.

Като по ирония, под теломерите се намира „генът на смъртта“, който задейства механизма за клетъчната смърт – апоптозата.

Но има и хубава част - за „здравето“ на теломерите има кой да отговаря и това е ензимът теломераза. 

 

Защо това е положителен факт? Защото, със стимулирането на теломеразата може да се постигне възстановяване и запазване на теломерите, а това означава, че имаме средство, чрез което да забавим стареенето, а защо не и да спрем и върнем биологичния часовник назад. 

 

Според някои автори дори съществуват лекарствени препарати, които възстановяват синтеза на теломеразата, но те не са достъпни. Учените обаче смятат, че стилът на живот също влияе на скоростта на скъсяване на теломерите. Всички навици, които намаляват и не допускат стреса и възникването на възпалителни процеси, действат благотворно на теломерите. Например изследователите са открили, че при практикуващите медитация дъжлината на теломерите е средна спрямо останалите.
 
Интерлевкините, киселиността в организма (промененото pH) и други процеси, типични за хроничните възпалителни заболявания, рефлектират негативно върху активността на теломеразата и довеждат до по-бързото скъсяване на теломерите. Кариесът, пародонтозата, възпалителните заболявания на червата, простатата, женските полови органи и много други могат, в преносен и буквален смисъл, да съкратят живота ни и да ни състарят бързо. 

 

Има ли как да повлием на теломеразата в наша полза? Оказва се, че синтезът на ензима се активира от... женския полов хормон – естроген, същият, който е с по-високи нива в женския организъм при бременност. Изследователите са установили, че дължината на теломерите при многодетните майки също е в групата на средните, което според тях е още едно обяснение, защо жените надживяват мъжете. 


И докато с хормоните не бива да си играем, то природата ни дава възможност поле, в което да водим играта ние - в храненето. Изследователите са изчислили, че намаляването на дневния калориен прием с 10% от обичайното дава 5 допълнителни години живот. 

Кои са другите средства, с които разполагаме за забавяне скъсяването на теломерите: движение - работи дори само разходката за 40 минути; горни допустими граници на витамин D в организма – факт: наличието на 100 мг/л витамин D удължава теломерите с 19%; омега-3 мастните киселини, коензим Q10, витамин С, ресвератролът и някои други антиоксиданти стимулират синтеза на ензима теломераза. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

Кои хранителни продукти ни дават дълголетие? Няколко групи са. Едната включва: боровинка, грейпфрут, авокадо, сьомга, яйца, зелен чай, водорасли, чесън, бобови култури. Втората група са съдържащи цинк, необходим за справяне с възпалителните процеси в клетката – стриди, говежди черен дроб, пшенични продукти. За елиминиране вредите от стреса благоприятно действат храни, богати на магнезий: зелени зеленчуци, пълнозърнести житни кулкури, маслодайни семена, бобови, шоколад; така също съдържащи богати на витамин С – плодове, магданоз, зеле; и витамин Е – рапично масло, зехтин, авокадо, орехи, бадем; омега-3 най-вече чрез морски деликатеси. Заради противъзпалителното си действие е добре да се консумира грозде – богато е на полифеноли, както и куркума. Препоръчват се така също и храни естествен източник на витамин А като моркови, тиква, спанак, чушки, домати. Витамин D може да се набавя чрез черен дроб на риба треска, херинга, скумрия, сардини, който освен това е полезен за здравето на костите и на нервната система.

 

За да се усвоят от организма аминокиселините е добре богатата на тях храната да се приема на вечеря – деленето на клетки се случва през нощта, а наличието на тази суровина позволява ефективното възстановяване на теломерите от уврежданията. Вечерята обаче трябва да се предприема не по-късно от 3 часа преди лягане, като порцията е с една трета по-малка от обичайната.


Храненето задължително трябва да е балансирано и минимум 5 пъти в седмицата трябва да се консумира пълноценен белтък, което е особено важно за спортуващите.