Тиреоидитът на Хашимото е автоимунно заболяване, при което комбинация от различни фактори на външната и вътрешната среда предизвиква активиране на автоимунитета и разрушаване на щитовидната жлеза. Причината за възникниването на тиреодит на Хашимото са генетична предекспозиция, нарушена чревна микрофлора, инфекции, неправилно хранене, стресов начин на живот и др.

 

Тиреодитът на Хашимото се проявява с неприятни симптоми като депресия, потиснатост, липса на сили и мотивация, повишен апетит, повишена сънливост, косопад, болки в ставите, запек. Въпреки че симптомите са изключително неприятни, те могат да бъдат овладяни чрез комбинация от прием на синтетичен хормон, промяна в начина на живот, подходящ хранителен режим, контрол върху стреса и хигиена на съня.


 

Съществуват няколко правила в храненето, които значително биха подобрили функционирането на щитовидната жлеза, биха намалили автоимунитета, хроничната възпалителна реакция и биха въвели процеса в ремисия.

 

1. Трябва ли да спра глутена? Глутенът е комбинация от два протеина, глиадин и глутенин, които се съдържат в зърнени култури като пшеница, просо, овес, ръж, ечемик и др. Логично би било глутенът да бъде елиминиран само при пациенти, страдащи от цьолиакия или т.нар. глутенова ентеропатия, при която приемът на храни, съдържащи глутен, предизвиква атрофия на тънкочревните вили и разрушаване на тънкочревната лигавица. Но така ли е всъщност?

 

Освен при глутеновата ентеропатия, реакция към глутен се развива и при хора, страдащи от глутенова алергия и от глутенова нетолерантност. Тези състояния са различни и се основават на различен патофизиологичен механизъм. Докато при глутеновата ентеропатия реакцията при прием на глутен е автоимунна, при глутеновата алергия реакцията се определя като реакция на свръхчувствителност от тип 1 – образуват се IgE – антитела, освобождава се голямо количество хистамин, в резултат на което възникват обриви, зачервяване, затруднения в дишането поради бронхоспазъм и др.

 

При глутеновата нетолерантност приемът на глутен не предизвиква автоимунна, а възпалителна реакция. Лигавицата на тънкото черво не се уврежда, но симптомите на стомашно неразположение са същите като при глутеновата ентеропатия. Ето защо при пациенти с тиреодит на Хашимото спирането на глутена ще се отрази благоприятно и дори би намалило автоимунната атака.

 

Безглутеновата диета възстановява чревната микрофлора, подобрява абсорбцията на полезните витамини и минерали. При започване на безглутенова диета е важно да се знае, че много храни, които би трябвало да не съдържат глутен, всъщност го имат в състава си, поради което е препоръчително да се чете внимателно съставът на всеки продукт.

 

2. Какво е автоимунен елиминационен протокол (АИП)? Автоимунният елиминационен протокол не е диета, а протокол, налагащ промени в начина на живот – хранене, физическа активност, справяне със стреса, сън, чрез който се опознава собствения организъм и се налагат промени според това как реагира той.

 

При АИП се спазва т.нар. автоимунна елиминационна диета. При нея са забранени храни, съдържащи глутен, мляко и млечни продукти, яйца, зеленчуци от сем. Картофови, бобови култури, рафинирани мазнини, ядки, кафе, алкохол, шоколад. Протоколът се спазва поне 3 месеца и се състои от две фази – първа фаза, фаза на елиминация, и втора фаза, фаза на реинтродукция. По време на втората фаза постепенно се въвеждат изключените храни и се следи за реакцията на организма към всяка една от тях.

 

3. Как да контролирам нивата на кръвната си захар? Известно е, че автоимунният тиреодит на Хашимото често се съпътства от инсулинова резистентност. За контрол върху нивата на глюкозата е нужно спазване на нисковъглехидратна диета и прием на храна с нисък гликемичен индекс (GI). Гликемичният индекс е цифрова скала от 0 до 100 , чрез която се определя в каква степен определена храна повишава кръвната захар. Храните с нисък гликемичен индекс (под 50) не предизвикват рязко покачване в нивата на глюкоза и енергията, получена при тяхното разграждане, се освобождава бавно. Към тях се отнасят зеленчуците, повечето плодове, яйца, месо, риба, ядки, млечни продукти.

 

4. Какви полезни мазнини да приемам? Заменете рафинираните мазнини като слънчогледово олио с кокосово масло, гхи, зехтин, авокадо, ядки, риба (сьомга, херинга, треска).

 

5. Колко време е нужно да спазвам безглутенова диета? Отказването от прием на глутен и храни, предизвикващи нетолерантност, трябва да се превърне в начин на живот, а не просто диета. Отказването от тези храни значително ще подобни чревната микрофлора, ще доведе до възстановяване на дефицити от витамини и минерали и ще вкара автоимунния процес в ремисия. За установяване на храни, към които имате непоносимост, освен елиминационната диета, може да се подложите на тест за хранителни непоносимости.