Децата и подрастващите се нуждаят от здравословно хранене, което е необходимо за техния растеж и развитие. Небалансираното хранене в тази възраст е причина за проява на редица заболявания както в детска, така и в зряла възраст. Момчетата се нуждаят от повече калории, отколкото момичетата, а и белтъчните потребности при момчетата са по-високи. Препоръчително е да преобладава белтъка от животински произход – мляко, месо, риба яйца, с които се внасят необходимите за растежа есенциални аминокиселини.

 

В ранното детство енергийните и хранителните нужди варират индивидуално в зависимост от растежа, пола, здравословното състояние и много други фактори. При недостатъчен внос на пластични вещества (белтъци, калций) и енергия се влошават минерализацията на костите, растежните процеси, намаляват физическата активност и резистентността към инфекции.


 

При момичетата интензивният растеж във връзка с пубертета обикновено започва на 10 – 11 години, а при момчетата на 12 – 13 години. Това изисква повишен енергиен внос, белтък и някои витамини и минерални вещества.

 

Основни проблеми в храненето на подрастващи в Европа и у нас:
 

Наднормено тегло и затлъстяване. В Европа и у нас наднорменото тегло варира между 15 и 20%, а затлъстяването около 8 – 10%. Наднорменото тегло и затлъстяването са свързани с ниска физическа активност, храна бедна на плодове и зеленчуци и повишена консумация на наситени мазнини и захар. Повишеното тегло при децата е следствие главно на намалена физическа активност, отколкото на повишения внос на калории.

 

Не се спазва препоръчителният 4-кратен режим на хранене като се пропускат най-често основната или подкрепителната закуска. В Англия около 20% от подрастващите пропускат сутрешната закуска всеки ден, докато в България са вероятно повече. Като здравословна закуска за подрастващите специалистите по хранене в Англия препоръчват да бъдат включени следните продукти:

 

-    Препечен хляб, кекс, кифли;
-    Плод;
-    Зеленчуци: морков, краставица, домат;
-    Плодова пита: щрудел, плодов пай;
-    Обикновени бисквити;
-    Чаша мляко;
-    Парче сирене;
-    Йогурт;
-    Ниско захарни тестени изделия;
-    Ядки и стафиди.

 

За нашите условия са подходящи и банички със сирене, кифлички с пълнеж от сирене, принцеси, както и парче пица (ако е възможно да са домашно приготвени). Овесени ядки или трици с прясно или кисело мляко са също добра закуска. От напитките освен мляко или айран и прясно изцедените фрешове, полезна за децата е и бозата. За доставяне на необходимото количество калций за деня децата се нуждаят от ½ литър прясно или кисело мляко (пълномаслено мляко).

 

Подрастващите обикновено възприемат модела на хранене на възрастните, който по-често е нездравословен. Особено важи за хранителните навици в семейството, тъй като небалансираното хранене рефлектира негативно върху децата.

 

Вегетарианство при деца не бива да се прилага като модел за хранене, тъй като растителната храна лишава организма от важни хранителни вещества като пълноценен белтък, желязо, цинк, витамин В12, витамин D.

 

Тревожна тенденция е нарастващата консумация на алкохол сред подрастващите. По данни на СЗО в развитите страни 47% от момчетата и 36% от момичетата на възраст 15 години, консумират алкохол повече от веднъж седмично. Алкохолът обикновено съпътства и неадекватен внос на някои витамини и минерални вещества. В частност фолатният дефицит често се асоциира с постоянна алкохолна консумация.

 

Заболяванията, които са резултат от нездравословното хранене, се срещат по-често сред подрастващите момичета. Те включват минерални и витаминни дефицити, неадекватен енергиен внос, по-нисък белтъчен прием и смущения в менструалния цикъл.

 

Проучване в Англия посочва, че 75% от момичетата активно са опитвали да намалят теглото си и около 10% са показали хранителни разстройства от случайна булимия до клинична анорексия. По-ново проучвания посочват, че млади момичета, които се подлагат на силно рестриктивни диети, предизвикват отрицателно влияние върху генома на бъдещите си деца. Деца, родени от такива майки са с повишен риск от развитие на редица заболявания в зряла възраст като сърдечно-съдови заболявания, диабет, остеопороза и т.н.

 

В повечето страни в Европа се въвеждат програми за хранене на децата от детските градини до юношите в училище. Спазването им би довело до едно по-здраво поколение.