Ортомолекулярно хранене има претенции да гарантира фина талия, пълноценно здраве и излекуване от опасни за човека болести. Вярно ли е това и в какво се крие ефективността на ортомолекулярното хранене?


Ясно е, че фитнес без диета е като дърво без корен. Ала диетата започва да придобива съвсем различно значение с откриването на ортомолекулярното хранене. Думата „ортомолекулярност” е съвкупност от две думи - ортос, което означава  хубаво, добро и молекулус, идващо от молекула или най-малката градивна частица на веществата.


Още в немного близкото минало, а именно през 1968 година, Лайнус Полинг - гениален учен, един от доайените на молекулярната биология, самият откривател на сърповидно-клетъчната анемия, за първи път въвежда този толкова сложен термин. Чрез него, той обяснява начина, по който лекува пациенти с дори неизлечими болести. В наши дни, има цял клон на медицината, наречен ортомолекулярна медицина. Тя е известна и под друго име - Нутрициология.Кои са ортомолекулите, които Полинг открива? Това са вещества, изграждащи всички живи организми на планетата, включително и негово Величие Човека. Към тези вещества спадат витамините, микроелементите, минералите, аминокиселините, хормони, ензимите, фитохимикалите и други биоактивни вещества. Именно въвеждането на допълнителни дози от тези вещества в човешкия организъм, води до лечение на тежки заболявания. Нещо, колкото елементарно, толкова и сложно, но безспорно гениално.


Ученият Томасон Едисон, още преди повече от столетие, казал, че в бъдещето лекарите ще ни лекуват от болестите чрез храната. Но не всички съвременни учени подкрепят идеята за лечение с витамини и минерали. Те смятат, че лекарствата са единствената алтернатива за оздравяване. Тук е важно да отворим една скоба и да се запитаме за кои витамини става въпрос - защото много от синтетичните не повлияват благоприятно здравето ни. Ето защо отново се основаваме на идеята витамините да са приемани под формата на храна. Към нея спадат зърнени култури, доставящи на тялото витамини от групата В, на магнезий, цинк, хром. Другите храни са  плодовете и зеленчуците, но те трябва да са с доказан и сигурен произход, да се знае къде са отгледани. За съжаление, повечето производители гонят по-високи добиви, използвайки множество пестициди. Вследствие на това, растителните храни понякога съдържат и вредни за организма на човека вещества.


Минералните торове се използват в големите стопанства. Производителите получават пари за количеството зеленчуци, а не за полезните вещества в тях. Така, произведената реколта е бедна на полезни вещества и дори по-опасното - тя е вредна заради препаратите, с които е третирана.


Друг проблем при производството на богати на витамини култури е липсата на разнообразие. Съществуват безброй ядливи растения, но в съвременното земеделие се обръща внимание на производството само на няколко култури. Огромни площи се покриват с едно и също растение, което влияе върху екологичното равновесие и дава тон в менюто ни. За да предоставим богат набор от хранителни вещества на тялото си, ни е нужна разнообразна храна.

NEWS_MORE_BOX

 


Относно ортомолекулярната медицина, е доказано, че ниските нива на витамините C и B12 водят до депресия. Пациенти, болни от Алцхаймер, на които са давани големи количества витамин Е, са се подобрявали и болестта се е забавяла със 7 месеца. Също така, случаи на психози, шизофрении, аутизъм и други психични заболявания, акне и кожни проблеми, алергични реакции, деменция, диабет, артроза, наднормено тегло, имунна слабост, остеопороза, простатит, хипертония, хронично дегенеративни заболявания, болестта на Крон, екземи и невродермити, възпалителни заболявания, ревматизъм, овулациони проблеми, мислене и концентрация, подагра, катаракта, грипови инфекции, проблеми с косата и ноктите, се повлияват положително от ортомолекулярното лечение.


През 1978 г. д-р Хофер започва да лекува онкоболни с високи дози витамин С и витамин В3. Дори жена с рак на панкреаса започва да приема всеки ден по 10 грама витамин C. Д-р Хофер разказва и за положителните си резултати в лечението на 800 онкоболни в напреднал стадий рак. Той пише следното в своя медицински бележник:


„След жената с рак на панкреаса, при мен случайността дойде отново чрез съдбата на мъж с рак на простатата с метастази в малкия таз. В онкологичната клиника му бяха казали, че няма повече никакви шансове за лечение. Аз му определих нутриентно лечение, в което най-важното бяха инжекциите с големи дози витамин С. След около половин година ми позвъни лекуващият го лекар и каза изумен, че ренгтгеновите снимки не са показала ни най-малък признак за рак в тялото.”


В продължение на 21 години, д-р Хофер е лекувал над 1000 раковоболни пациенти в последни стадий на рак. На всеки от тях е прилагал нутриентна терапия, която е включвала голям прием на витамин С, витамин Е, витамин В3, коензим Q 10, селен, каротиноиди и бета-каротини, фолиева киселина, калций и магнезий, цинк и мед. Излекувани са почти всичките пациенти. Това е връх в науката - създавана от човека за човека.


А за скептично настроените учени, които считат, че хуманната медицина не е сериозна, завършваме със следния цитат: "Един витамин може да има ефект на медикамент, но един медикамент никога не може да има ефекта на един витамин."