Кето диетата е изключително разпространен метод за бърза редукция на телесното тегло. Сигурно мнозина от вас се питат какво точно представлява този режим, по какъв механизъм работи, за кого е подходящ, дали е безопасен и как да го приложим успешно. 


Кето диетата е хранителен режим, който ограничава драстично приема на въглехидрати, но увеличава също така драстично приема на мазнини. По този начин тялото навлиза в кетоза, която всъщност е специфично метаболитно състояние.


Цикълът на работещата кето диета е: намалено количество въглехидрати - количеството инсулин и глюкоза намалява - увеличава се изгарянето на мазнини в тялото, служещи като резервен енергоизточник – черният дроб започва да използва мазнините и да ги превръща в кето-тела или кетони - навлизат в кръвта и в мозъка и служат като енергоизточник, респективно всички процеси в тялото.За да се навлезе в състояние на кетоза, е необходимо продължителна редукция на въглехидратите под 50 грама дневно в рамките на няколко дни.


При тази промяна в храненето, нивата на хормона инсулин се редуцират, което води до използване на запазите от мастни киселини, които преминават в черния дроб и се окисляват до кетони или кето тела. За разлика от мастните киселини, кетоните могат да преминат кръвно-мозъчната бариера и да служат като енергиен източник за мозъка.


Известни са различни видове кето диета: стандартна, циклична, таргетна и белтъчна кето диета.


Ползите на кето диетата са много, не само в сферата на отслабването и поддържането на телесно тегло. Например кето диетата се прилага за предпазването от развитие на сърдечно-съдови заболявания.


Кето диетата също така служи при терапията на някои видове ракови състояния, както и за забавяне на туморния растеж. Изключително ефективна е при болест на Алцхаймер и при епилепсия. Кето диетата има особено позитивен ефект и при борбата с акне.


Кето диетата е противопоказана при бременност, синдром на раздразнено дебело черво, хроничен запек, както и при диабетици, които са зависими към екзогенното приложение на инсулин. 

 

Повече за кето диетата можете да разберете от д-р Цанко Стефанов във видео материала