Нови наблюдения намират асоциация между нивото на омега-3 мастните киселини и риска от депресия. Проучване по въпроса е публикувано в списание Journal of Psychotherapy and Psychosomatics. Сред изследваните лица, най-голям бил процентът на депресията при най-ниски стойности на мастните киселини. Предходни проучвания също са изтъквали връзката между тях сред нехоспитализирани лица с диагностицирана стабилна стенокардия.
 

При настоящото наблюдение са взети предвид нивото на доккозахексаеновата, ейкозапентаеновата киселина, както и възрастта, пола, етнически особености. Богати на омега3 мастни киселини са рибата и ядките. Доказан е приносът им в терапията на сърдечносъдовите заболявания, рака и имунния дефицит.


Засега авторите не правят категорични заключения относно ролята на киселините при депресията. Предварителните данни изискват потвърждаване при по-широки изпитвания.