Намаляването на приема на храни, богати на омега-6 мастни киселини и увеличаването на приема на омега-3, може да намали честотата на мигрената и интензивността на болката.

 

Линоловата киселина от семейството на омега-6 и алфа-линоленовата киселина от семейството на омега-3 са от съществено значение за здравето, но трябва да се консумират в правилните пропорции.


 

Желателно е омега-6 и омега-3 мастни киселини да се консумират в съотношение 1:1, въпреки че това много рядко се среща.

 

В обичайната диета на населението, това съотношение е 20:1.

 

Повечето експерти препоръчват да не се превишава съотношението 5:1, тъй като в този случай омега-6 предизвикват възпалителен ефект, който може да усили симптомите на мигрена.

 

Мигрена

Мигрената може да има няколко причини.

 

Храни, богати на хистамин, като сушени сирена, студени колбаси и консерви, са известни причинители на мигрена при много хора.

 

Друга причина може да бъде твърде висок прием на омега-6 мазнини или твърде нисък прием на омега-3.

 

Според проучването, публикувано в The British Medical Journal, колкото по-висока е консумацията на омега-3 в сравнение с тази на омега-6, толкова по-нисък е рискът от мигрена.

 

Изследователите са установили това, след изучаване на колебанията на мигрената при три групи участници в продължение на 16 седмици.

  • Едната група участници е спазвала диета, богата на омега-6 и с ниско съдържание на омега-3;
  • Втората група е увеличила приема на омега-3 и е поддържала обичайния си прием на омега-6;
  • Третата група е приемала храни със значително по-ниско съдържание на омега-6 и много по-високо съдържание на омега-3.

Честотата на главоболие и мигрена е била по-ниска в третата група - тази, която е консумирала повече омега-3 и по-малко омега-6. 

 

Защо омега-6 мастните киселини усилват болката?

Друго проучване е показало как излишъкът от омега-6 е свързан с болката като цяло.

 

Публикуваното в Nature Metabolism проучване се е извършило с участието на пациенти с диабетна невропатия - увреждане на нервите, причинено от неконтролирано висока кръвна захар, което може да бъде много болезнено и изтощително.

 

Изследването е установило, че хората, които консумират най-много омега-6 мастни киселини, имат най-често и най-силна болка.

 

Този ефект се обяснява с това, че тялото използва малко омега-6 за синтезиране на възпалителни хормони и излишъкът на омега-6 пречи на омега-3 да изпълнява функциите си.

 

Възпалителното действие на излишната омега-6 е свързано не само с главоболие, но и с повишен риск от развитие на състояния като астма, сърдечни заболявания, много форми на рак, затлъстяване, автоимунни заболявания и невродегенеративни заболявания.

 

Вместо това омега-3 винаги действат противовъзпалително.

 

Тялото трансформира есенциалната алфа-линоленова киселина в ейкозапентаенова киселина - EPA и докозахексаенова киселина - DHA, за да произвежда хормони, които контролират имунната функция, притока на кръв и образуването на клетъчни мембрани.

 

Омега-3 облекчава главоболието

Основна препоръка с цел облекчаване на болката е да се увеличи приемът на омега-3 мастни киселини.

 

Омега-3 се съдържа в рибата, сардини, скумрия, херинга, аншоа, сьомга, риба тон.

 

Ако тези храни се използват като източник на омега-3, за предпочитане е да се избират по-малките видове - като сардини или аншоа, тъй като те са по-малко замърсени с живак, отколкото големите рибни представители, като риба тон или риба меч.

 

При спазване на вегетарианска диета, необходимите количества омега-3 могат да се набавят под формата на алфа-линоленова киселина чрез редовната консумация на натрошени ленени семена - по една супена лъжица на ден, студено пресован зехтин, семена от чиа, коноп или орехи. 

 

Как да намалим приема на омега-6?

Омега-6, които трябва да се приемат в по-малки количества, се съдържат в царевично, слънчогледово, рапично, шафраново и соево масло, както и в продуктите, които се приготвят с тях -  пържени храни, сладкиши, готови ястия, маргарини, сосове и други.

 

Всеки продукт, който съдържа растителна мазнина сред съставките си, се подозира, че осигурява твърде голямо количество омега-6 дори само в една порция.

 

Студено пресованият зехтин е най-подходящата растителна мазнина за подправяне или готвене в домашни условия.

 

Референции:

https://www.cuerpomente.com/salud-natural/tratamientos/omega-3-dolor-cabeza-migrana_8917

https://www.bmj.com/content/374/bmj.n1448

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34140694/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23886520/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21496264/