Рискът от ендометриоза при жените, чийто хранителен режим е богат на Омега-3 мастни киселини, е с 22 % по-нисък. И обратното, при жените, чието меню включва по-големи количества транс мазнини, нараства до 48 %, показва изследване на британски медици, публикувано в сп. Human Reproduction.Ендометриозата е заболяване, при което ендометриалната тъкан се разпространява извън матката. Част от жените нямат оплаквания при ендометриоза, но повечето се оплакват от силни болки в тазовата област, особено в дните на менструално кървене. При 10 % от засегнатите се развива стерилитет. Терапията включва прием на лекарства за облекчаване на болката, хормонални препарати и оперативна намеса.
 


В изследването се анализира хранителния режим и здравословното състояние на над 71 000 жени, в продължение на 12 години. На 1199 от тях им била поставена диагноза ендометриоза. От получените данни експертите правят извод, че хранителният режим е важен фактор за развитието на ендометриоза.
Ръководителят на изследването Стейси Мисмър, професор по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина, от Харвардското медицинско училище и гинекологична болница в Бостън разяснява, че са необходими нови изследвания, които да покажат по какъв механизъм Омега-3 мастните киселини предпазват от ендометриоза.

 


Досега Омега-3 категорично се препоръчваха в профилактиката срещу сърдечно-съдови заболявания. Полезните полиненаситени мастни киселини се съдържат най-вече в мазната риба.