Нивото на чернодробните триглицериди може да се редуцира по-бързо и ефективно чрез ограничаване на въглехидратите в храната, отколкото чрез нискокалорийна диета, показва ново изследване.

 
В теста са включени 18 пациенти с мастен черен дроб, част от които са подложени на нисковъглехидратна диета. Те приемат по-малко от 20 грама въглехидрати на ден. Останалите са на нискокалоричен режим, с прием от 1200-1500 ккал на ден.


Редукцията на теглото и при двете групи доброволци се оказва сходна. Значително обаче се различават данните от корекцията на чернодробните триглицериди.


При тези, които приемат малко въглехидрати, само за две седмици триглицеридните нива спадат с 42%, а телесното тегло с 4,3%.


Авторите на изследването обясняват, че нисковъглехидратният хранителен режим много по-ефективно подобрява липидния метаболизъм в черния дроб и ускорява окислението на мазнините в тъканите.


Според учените ограничаването на въглехидратите забавя и дори спира синтеза на нови мазнини в черния дроб.