След поставяне на диагноза за бъбречно заболяване и обсъждане на курса на лечение,  най-вероятно лекуващият лекар ще предпише стриктното спазване на нископротеинова диета. Какво представлява тя и защо е наложителна при бъбречни проблеми?
 
Когато с храната се поемат протеини, наричани още белтъчини, човешкият организъм ги разгражда в храносмилателната си система, но отделя отпаден продукт на това разграждане: урея.
 
Уреята е общото количество уринен азот, който се продуцира в черния дроб и е резултат на разграждането на белтъците и аминокиселините, от които са изградени те. Чрез уреята от организма се елиминира излишният му амоняк (съединение на азот и водород, токсичен продукт).
 
Различни заболявания, свързани с разстройство на функцията на бъбреците, протичат с увеличена урея: остра и хронична бъбречна недостатъчност, запушване на пикочните пътища, силно обезводняване на организма – повръщане, диария, изпотяване, тежки травми, възпалителни процеси и тумори, които са свързани с тъканен разпад.
 
Премахането на урея от тялото е задача на бъбреците, но когато те не функционират нормално или са засегнати от заболяване, уреята се натрупва до токсични нива в организма и навлиза дори в кръвта.
 
Чрез приема на минимални количества белтъчини с храната, се понижава натоварването на бъбреците и се ускорява тяхното възстановяване. Нископротеинови диети обаче не бива да се започват без консултация с лекар или специалист диетолог.
 
За нормална функция здравият организъм има нужда от малко количество протеин дневно: 56 г за мъже и 46 г за жени. Нископротеиновата диета ограничава тази дневна доза до 0,6 г за 1 кг телесно тегло. 85 кг индивид трябва да консумира не повече от 45 г. Ако заболяването не е тежко, дозата може да бъде завишена до 0,75 г за кг телесна маса, но това става изрично и само по препоръка на лекуващия лекар.
 
По време на нископротеиновата диета, основният източник на енергия за тялото идва от сложни въглехидрати и полезни за сърдечносъдовата система моно- и полиненаситени мазнини. Режимът набляга на пресни плодове, зеленчуци и многозърнести храни, а високопроеинови продукти с червено месо, мляко, пилешко, риба и др. се налага да бъдат изключени почти напълно. Тестените изделия съдържат умерено количество белтъчини – около 3 г на порция, но въпреки това е препоръчително силното им ограничаване.
NEWS_MORE_BOX
 
Примерен ден с нисък прием на белтъчини може да започне с малко овесена каша, но не с мляко, а с вода. За десерт – 1 - 2 банана. Обядът може да се състои от сандвич с пълнозърнест хляб, тънко парче пуешка шунка и пресен плод или зеленчук по избор – домат, крастивца, зелена чушка, авокадо, маслини. Вечерята може да включва 40 - 50 г бяло месо, бял ориз, задушени зеленчуци и сочен плод – портокал, грейпфрут и др.
 
За похапвания между основните ястия може да се консумират в малки количества само плодове и зелечуци, пресни и под формата на салата.