Повече от 340 млн. деца и юноши в глобален мащаб са били с наднормено тегло или затлъстяване през 2016 г. , което означава, че са изложени на голям риск от затлъстяване и заболявания по-късно в живота си, информира CNN.


Според малко проучване пробиотикът Bifidobacterium breve може да се използва заедно с подходящ хранителен режим за успешното контролиране на теглото и отслабването на децата. Резултатите му ще бъдат представени на Европейския конгрес по ендокринология. 


Нашият чревен микробиом е динамична популация от над 100 трилиона микроорганизма, благодарение на който се поддържа имунната функция на организма, нормалния метаболизъм и защитата срещу патогени. Смята се, че диетата е ключов елемент за поддържане на чревната микрофлора, а нейният дисбаланс води до инфекции и редица заболявания. Пробиотиците представляват живи бактерии, които имат ползи за здравето. Такива приемаме чрез определени хранителни продукти като кисело мляко, кисело зеле, туршии и други ферментирали продукти. Микроорганизмите, съставляващи чревната микрофлора, могат да подпомогнат храносмилането, синтеза на витамини и потискането на болестотворни бактерии и клетки. 


Бифидобактериите са едни от представителите на пробиотиците, които естествено живеят в червата. Те имат принос за регулирането на имунната система, осигуряването на хранителни вещества, разграждането на въглехидрати и фибри. 


Има пробиотици, които произвеждат мастни киселини с къси вериги, които също играят роля за регулирането на чревното здраве, апетита и теглото. 


Науката е натрупала наблюдения, че пробиотиците и конкретно бифидобактериите могат да бъдат използвани специално с цел отслабване


В проучването на изследователския екип са включени 100 деца и юноши на възраст между 6 и 18 години със затлъстяване и инсулинова резистентност - състояние, при което кръвната захар не може да се използва от организма и панкреасът не е в състояние да произвежда повече инсулин, за да отключи клетките за усвояването ѝ. 


Високата концентрация на кръвна захар създава потенциално опасни състояния, едно от които е диабет тип 2.


За целите на проучването децата са били поставени на диета от типа на Средиземноморската, с ограничаване на калориите според индивидуалните нужди. Те са получавали и пробиотик в продължение на два месеца или плацебо за тези от контролната група. 


В края на проучването и при двете групи се отчита намаляване на ИТМ, обиколката на талията, кръвното наляване, инсулиновата резистентност и концентрацията на бактериите Е. coli в червата.


При децата вземали пробиотик обаче се регистрирали по-добри резултати. 


Ежедневното осигуряване на пробиотици с храната се оказва важен фактор за поддържането на доброто чревно здраве, оттам и на цялостно здраве. Целесъобразно е в менюто на детето тези продукти да не се пропускат, а напротив да има грижа за постоянното им осигуряване. За поддържането на доброто ниво на пробиотици не е досатъчно само те да бъдат внасяни. Трябва да се изгради хранителен режим, които да осигурява и условия за функционирането им. Такава е мярката с храненето да се поемат и достатъчно пребиотици – образно казано, това е храната, необходима за пробиотиците. 


Преработените храни и стресът вредят на чревното ни здраве, затова естествената кухня и продукти като банан, лук, чесън, праз и др.


Пробиотиците под формата на хранителни добавки не могат да заместят разнообразното хранене, а безопасността и ефектът на много от тях трябва да бъдат доказани чрез клинични изпитвания и одобрение от съответните институции. 


Преди да започнат някакъв специален режим на хранене и такъв включващ хранителни добавки, родителите трябва да проведат консултация със специалисти, които да посъветват, кое е най-доброто, което може да се направи за детето по отношение на храненето му с цел редуциране и контрол на телесното тегло.


Изследването е на д-р Флавия Продам, доцент по клинично хранене от Катедрата по здравни науки на Università del Piemonte Orientale.