Какво е неутропения?

Неутропенията представлява състояние, при което в кръвта на човек има ниско ниво на неутрофили. Неутрофилите са вид бели кръвни клетки. Всички бели кръвни клетки помагат на организма да се бори с инфекциите. Неутрофилите се борят с инфекциите, като унищожават вредните бактерии и гъбички (дрожди), които нахлуват в тялото. Неутрофилите се произвеждат в костния мозък (тъкан, намираща се в кости като таза, прешлените и ребрата).


Половината от хората с рак, които са подложени на химиотерапия, имат някакво ниво на неутропения. Това е често срещан страничен ефект при хора с левкемия. Хората, които имат неутропения, имат по-висок риск от развитие на сериозни инфекции. Това е така, защото те нямат достатъчно неутрофили, които да се справят с микроорганизмите, които причиняват инфекции. Хората с тежка или продължителна неутропения най-често развиват инфекция.Какво представлява неутропеничната диета?

Неутропеничната диета представлява хранителен план, който се използва от хора с отслабена имунна система. Тази диета включва избор на храни и приготвянето им по начини, които имат за цел да ограничат въвеждането на бактерии в стомашно-чревния тракт на пациентите с отслабен имунитет.


Единствените проучвания за оценка на резултатите от този хранителен режим са били извършени върху комбинация от множество други методи (за ограничаването инфекции), които са били използвани съвместно с неутропеничната диета, затова независимият ефект от диетата остава неизвестен. Необходими са повече изследвания върху неутропеничната диета, за да се установи нейната ефективност в клиничната практика.


Неутропеничната диета е подходяща за хора, страдащи от рак, тъй като за тях рискът от развитие на бактериални инфекции е по-голям. Хранителният режим се прилага и от хора с отслабена имунна система, особено такива, чиито тела произвеждат неадекватно количество бели кръвни клетки (неутрофили), при които организмът става по-малко способен да се защитава срещу бактерии, вируси, което може да доведе до развитие на:

Какво включва неутропеничната диета?

Преди започването на диетата е важно пациентът да се консултира със специалист. Някои общи препоръки, които могат да бъдат използвани заедно със спазването на неутропеничната диета за предотвратяване на заболявания, включват:

 • Измиване на ръцете преди и след боравене с храна, както и измиване на всички повърхности и прибори;
 • Избягване на сурови храни, по-специално месо и недостатъчно добре сварени яйца;
 • Избягване на храни от студени витрини;
 • Старателно измиване или белене на пресни плодове и зеленчуци преди консумация (варените плодове и зеленчуци могат да бъдат консумирани);
 • Избягване на непастьоризирани млечни продукти;
 • Избягване на пиене на вода от собствен водоизточник, ако водата не е филтрирана или преварена поне 1 минута;

Кои храни са подходящи при неутропенична диета?

Храните, които могат да бъдат консумирани при неутропенична диета, включват:

 • Млечни продукти – пастьоризирано мляко и млечни продукти, като сирене, кисело мляко, сладолед и заквасена сметана;
 • Храни, съдържащи скорбяла – всички видове хлябове, тестени изделия, чипс, палачинки, зърнени храни, боб, царевица, грах, пълнозърнести храни, картофи;
 • Зеленчуци – всякакви варени или замразени зеленчуци;
 • Плодове: – всякакви консервирани и замразени плодове и плодови сокове, заедно с добре измити и обелени плодове като банани, портокали и грейпфрут;
 • Протеини – добре обработени (термично) меса и консерви, както и твърдо сварени яйца и пастьоризирани заместители на яйца;
 • Напитки – дестилирани и консервирани или бутилирани напитки

 

Библиография:
American Society of Clinical Oncology (ASCO). Neutropenia
National Center for Biotechnology Information (NCBI). The Benefit of the Neutropenic Diet: Fact or Fiction?
National Library of Medicine (NLM). The neutropenic diet: what's the evidence?