Холелитиаза или по-известна като жлъчнокаменна болест  e свързана с образуването на различни по размер и състав камъни в жлъчния мехур. Макар и сравнително рядко,  когато са резултат от нарушения в обмяната на веществата,  камъни могат да се образуват и в жлъчните пътища.
 


Жлъчните камъни се формират при промени в течното съдържимо на жлъчния мехур.
 


Жлъчният сок играе важна роля за разграждането храната, която сме консумирали. Жлъчният сок са образува в черния дроб и се натрупва в жлъчния мехур, а от там през жлъчния канал се отича в дванадесетопръстника.
 Течността която се отделя от жлъчката е в по-големият си процент вода, но съдържа  холестерол, жлъчни киселини и соли, билирубин и т. н. Ако количеството на някое от тези вещества се повиши, се създават условия за образуването на жлъчни камъни.


Видове жлъчни камъни.


Жлъчните камъни са твърди формации. В зависимост от състава си, жлъчните камъни се разделят на две основни групи : холестеролови и пигментни.
 


Холестероловите камъни
са най-често срещаните и представляват над 80% от всички жлъчне камъни. Могат да са с най-разнообразна форма и размери. На цвят са жълтеникаво-бели. Трошливи са и лесно се разрушават.

 


Пигментните камъни
(билирубинови)  са с малки размери и неправилна, многоъгълна форма. На цвят са тъмнокафяви до черни, твърди и трудно се разрушават. Най-често достигат голям брой.


Фактори за развитието на жлъчните камъни са:

 • Повишено количество на холестерол или билирубин в състава на жлъчния сок
 • Дефицит на жлъчни киселини, соли или на лецитин.
 • Застой на жлъчния сок в мехура.
 • Затлъстяване. При наднормено тегло се наблюдава понижено количество на жлъчните соли в състава на сока.
 • Пол и възраст. Установено е, че жените страдат от жлъчнокаменна болест 3 - 4 пъти по- често от мъжете. При хора над 50 годишна възраст тази разлика намалява, а след 60 години заболеваемостта значително се увеличава.
 • Етнос. Някои етнически групи имат повишен риск за формиране на жлъчни камъни. Така например, при индианците и мексиканците процентът на страдащи от жлъчнокаменна болест е най-голям.
 • Високи нива на естроген. По време на бременност, при хормонална заместителна терапия, или прием на противозачатъчни средства се повишава нивото на естрогена. Женския хормон повишава нивото на холестерола в жлъчния сок и намалява движенията на жлъчния мехур.
 • Лекарства, понижаващи холестерола. Медикаментите, които намаляват холестерола в кръвоносните съдове и клетките, увеличават количеството му в жлъчния сок.
 •  Диабет. При пациенти с диабет, висока концентрация на мастни киселини и триглицериди увеличава риска за образуване на камъни.
 • Хемолитични анемии и цироза. При тези заболявания се създават условия за образуването на пигментни камъни в резултат на повишено излъчване в жлъчката на вещества, които по принцип се намират в малко количества в нея (като пигментът наречен билирубин).
 • Продължителни и драстични диети.  Гладуването или нередовния прием на храна стават причина за намаляване на движението на жлъчния мехур. Повишената  концентрация на холестерола е предпоставка за формиране на холестеролни камъни.
 • Рязка загуба на тегло. При бързо сваляне на килограми, организмът  метаболизира мазнините от  разградените мастни депа. До черния дроб достигат по-големи количества мазнини, и към жлъчката се отделя повече холестерол.Повече за диагностиката и лечението на жлъчнокаменната болест можете да видите тук.