Установено е, че 15% от населението има непоносимост към лактоза и се смята, че още много хора имат това състояние, но не го знаят.

 

Въпреки че непоносимостта към лактоза обикновено не причинява сериозни оплаквания, симптомите могат да доведат до дискомфорт, причинявайки коремна болка, газове, подуване на корема, диария или гадене.


 

Какви са причините за непоносимост към лактоза?

За да усвоим лактозата – захарта, която естествено присъства в млякото – имаме нужда от специален ензим, наречен лактаза, произвеждан в тънките черва.

 

Този ензим "разгражда" молекулата на лактозата, която е от съществено значение за нейното смилане и усвояване от червата.

 

При наличие на малко количество лактаза или липса на такава, молекулата на лактозата достига до дебелото черво непроменена, там настъпва нейната ферментация и с това могат да се появят храносмилателните проблеми, които определят диагнозата непоносимост към лактоза.

 

Какви са симптомите?

Ферментацията, извършвана от бактериите в червата при пациентите, които не усвояват добре лактозата, може да причини храносмилателни проблеми като:

 

  • Болка в корема;
  • Подуване;
  • Газове;
  • Спазми;
  • Киселинна и водниста диария;
  • Гадене и повръщане.

Тези симптоми могат да се появят скоро след консумация на млечни продукти или след по-дълъг период от време, в зависимост от количеството, което организмът може да понесе.

 

Този интервал да варира от 30 минути до 2 часа.

 

Симптомите се появяват между половин и 2 часа след прием на мляко.

 

В повечето случаи степента на непоносимост е частична и варира при всеки човек.

 

Тя може да бъде висока, средна или ниска, в зависимост от количествата лактоза, които се понасят дневно, които могат да варират от 1 до 12 g.

 

Лактозната непоносимост може да се развие с възрастта

Тази непоносимост може да се появи на всяка възраст, въпреки че е по-честа в детството, когато се въвежда краве мляко в храненето, или се развива при възрастни хора с процеса на стареене.

 

Ензимният механизъм, който помага за смилането на лактозата, жизненоважен за бебетата, губи ефективност с годините, което може да доведе до нарушение в усвояването на лактозата от млечните продукти с течение на времето.

 

Освен това, чрез постепенната загуба на способността за усвояване на лактозата през целия живот, непоносимостта може да се увеличи значително.

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/medicina-general/intolerancia-lactosa-causas-sintomas-alternativas-leche_1264