Непоносимостта към лактоза е състояние, при което симптоми като подуване на корема, диария и газове се появяват след консумация на храни или напитки, съдържащи лактоза.

 

Лактозата е захар, която се съдържа естествено в млякото и млечните продукти. 


 

При това състояние храносмилателните симптоми се причиняват от малабсорбцията на лактоза. Лактозната малабсорбция е състояние, при което тънките черва не могат да усвоят или да разградят цялото количество приета лактоза.

 

Повечето хора с лактозна непоносимост могат да консумират известно количество лактоза, без да имат клинични изяви. Различните хора могат да понасят различни количества лактоза преди появата на симптоматика. 

 

Непоносимостта към лактоза се различава от алергията към млечни продукти. Това са две разични състояния с различни причини за появата им. Непоносимостта към лактоза се причинява от проблеми с храносмилането на лактозата (естествената захар в млякото). За разлика от това, алергията към млечни продукти представлява нарушение на имунната система към един или повече протеини в млякото и млечните продукти.

 

Алергията към млякото най-често се проявява още през първата година от живота.

 

Много хора започват да развиват лактозна малабсорбция след ранна детска възраст. Експертите изчисляват, че около 68% от световното население има непоносимост към лактоза.

 

Лактозната малабсорбция води до поява на лактозна непоносимост, но това не означава, че всички хора с малабсорбция ще развият непоносимост.

 

Непоносимостта към лактоза може да повлияе на здравето ви като пречи на приема на достатъчно количество калций и витамин Д.

 

При пациентите, които са диагностицирани с това състояние симптомите се проявяват в рамките на няколко часа след прием на млечни продукти или други храни, съдържащи лактоза. Тези прояви включват:

  • Подуване на корема;
  • Диария;
  • Газове;
  • Гадене и провръщане;
  • Болки в корема.

Симптомите варират в зависимост от количеството лактоза, което сте приели.

Какво причинява лактозната непоносимост?

Непоносимостта към лактоза се причинява от малабсорбцията. При малабсорбция тънките черва произвеждат ниски нива на лактаза – ензим, който разгражда лактозата. Следствие на това организмът ви не може да усвои цялата лактоза, която сте приели.

 

Несмляната лактоза преминава в дебелото черво. Там бактериите я разграждат и създават течност и газове.

При някои пациенти допълнителната течност и газове са причина за изява на клиничните симптоми. 

 

В някои случаи причината за заболяването е в гените. Те играят роля при следните състояния:

  • Лактазна неперсистенция. В този случай тънките черва произвеждат по-малко лактаза след ранна детска възраст и с напредване на възрастта, нивата й стават все по-ниски. Симптомите могат да се изявят едва в тинейджърските години или дори по-късно.
  • Вроден дефицит на лактаза. При това рядко състояние, тънките черва произвеждат малко или никаква лактаза още от самото раждане.

Не всички причини за непоносимост към лактоза са генетични.

  • Заболявания, засягащи тънките черва. Инфекции, болестта на Крон или цьолиакия, могат да доведат до по-ниски нива на лактаза. Непоносимостта към лактоза, причинена от нараняване на тънките черва, се нарича вторична лактозна непоносимост. 
  • Преждевременно раждане. При недоносени бебета или деца, родени твърде рано, тънките черва може да не произвеждат достатъчно лактаза за кратко време след раждането, което от своя страна е причина за изявата на клинични симптоми.