Ако си мислите, че отказът от захар и преминаването на подсладители може да ви помогне в битката с килограмите, то помислете отново. След години на усърдни проучвания все още няма убедителни доказателства, че подсладителите имат някаква полза за свалянето на килограми.

 

Немски учен прави заключение от над 56 проучвания, включително такива за отслабване, кръвна захар, орална хигиена, сърдечни и бъбречни заболявания. Резултатите от повечето изследвания не показват особена разлика между групата използвала подсладител и групата, използвала захар.


 

Провеждани са и проучвания при деца с наднормено тегло. Заместването на захарта с подсладител не дава голям ефект при свалянето на килограми. Резултатът при възрастни е същият.

 

Съществуват няколко проучвания, които дават полза на подсладителите, но те са или твърде кратки или са провеждани сред много малко хора. Техните резултати не са статистически значими.

 

Според американския диетолог Шарон Зараби, няма значение името на подсладителя, всички те са химично модифицирани разновидности на захарта от естествената й форма като са добавени различни вкусове. Няма никаква полза от разнообразните вкусове. Те само могат да увеличат консумацията на храните и напитките, в които се използват. Производителите на подсладители категорично отричат твърденията.

 

Каква е ситуацията с подсладителите в България? Подсладителите, разрешени за употреба при приготвянето на храни и напитки в България се регулират от специална наредба за изискванията към използване на добавки в храните. Наредбата определя кои са разрешените подсладители и максималните им концентрации. За аспартама (Е951) максималното количество е 600 mg/l за безалкохолни напитки.

 

Една от причините националното питие на България – бозата да не може да вкисне в продължение на седмици е използването на нискокачествени подсладители. В съдържанието на повечето марки боза не присъства захар, а смес от подсладители. Много често кърмачки пият боза за увеличаване на кърмата.

 

Съветът на специалистите е да се избягват марки, които съдържат подсладители. Те могат да се отразят неблагоприятно върху нормалното развитие на органите на бебето, при това уврежданията могат да не настъпят веднага, а след месеци, дори години.