На около 35 сте. И повече от всякога внимавате какво слагате в устата си. Не приемате повече храна от преди, нито сте променили навиците си и въпреки това пълнеете. Или просто въпреки усилията ви нито един диетичен режем не действа – не можете да отслабнете...
 


Дори ако не е било проблем да отслабвате или контролирате теглото си до тридесетгодишна възраст, след това организмът на жената търпи промени, които и са причина за краха на диетите. Трябва да знаете, че с всяко десетилетие метаболитните процеси се забавят с 5 %. Това означава, че в сравнение с 25-годишната си възраст вие се нуждаете със 100 калории по-малко на ден, на 45 години – с 200 калории по-малко. В случай, че не вземете мерки и продължите със старите си навици, означава, че може да качвате по 4-6 кг на година. 
 


С възрастта мускулната маса намалява, което се отразява на скоростта на метаболитните процеси, на количеството калории, които тялото изразходва през деня, докато се спи, седи или тича за автобуса.
Повечето жени в зряла възраст още повече влошават метаболизма като се отдават на неподходящи диети, неефективни изтощителни физически занимания и други, оказва се, вредни навици в насока отслабване.
 


Въпреки че няма вълшебно хапче за хубава фигура има множество начини, с които  може да се повиши количеството на изразходвани калории от тялото ежедневно и съответно да се намали телесното тегло.Предлагаме ви шест от най-честите грешки, които се допускат от жените около и след 35, желаещи отслабване и клинично изпитаните и ефектични начини как да се постъпи.Първа грешка: Следите само цифрите на кантара
Съществуват апарати, които претеглят не само общото телесно тегло, но и показват съотношението на базово тегло, костна тъкан, мускулна тъкан, полезно количество мазнини и мазнини, които са в повече за съответния ръст и структура.
При това измерване може да се открие при жена, чието тегло е в рамките на нормата, повече от препоръчителното количество мазнини и по-малък процент на мускули. А истината е, че колкото по-малко мускули имате, толкова от по-малко калории се нуждаете. 

 


Разликата в метаболитните процеси по осигуряване на енергия на половин килограм мускули и мазнини е огромна: мускулите изгарят три пъти повече калории. Жена, която тежи към 60 кг и мазнините в тялото й са 25 % изгаря около 200 калории енергия повече на ден от също толкова тежаща жена, чиито мастни тъкани са 40 % от общата маса на тялото, процентно съотношение, което е и характерно за жените в средна възраст.  Това означава, че ако жената не промени начина си на хранене и не повиши двигателната си активност, тя бързо ще започне да наддава на тегло.
  


Какво е решението?
Потърсете диетолог или се обърнете към специалист във фитнес-център. По принцип инструкторите, които притежават диплома за висше образование, са подготвени и са способни да измерят нивото на мазнини в тялото. Същият специалист може да препоръча подходящ режим на хранене и да състави професионална спортна програма за елиминиране на излишните мазнини. Дали намалявате нежеланото си тегло може да се каже при измерване на три месеца на мастните тъкани.

 


Дали сте качили или обратното стопили излишни мазнини можете да прецените по обиколката на талията, коремчето, по горната част на ръцете. Ако имате повече от преди – не губете време и вземете мерки преди да загубите стегнатия си силует.

 Втора грешка: Убийствени диети
Когато е подлагате на драстично отслабване, де факто изпращате съобщение на организма си „подложен съм на кризисно положение - глад“. Резките диетични режими забавят метаболизма на зрялата жена с 25 %. Когато се оставите на свръх оскъден калориен режим от 400-600 енергийни единица на ден, това води до забавяне на метаболизма с 15-20 %. Само че хапването на по-малко от 900 калории на ден води до загуба на мускулна тъкан, а не на мазнини, което забавя обменните процеси още повече.Верният начин: Отслабването се постига БАВНО!
Ако поемата между 1200-1500 калории на ден ще отслабвате. При това също ще забавите метаболизма си, но само с 5 %. Което е по-важно, около 90 % от тъканите, от които ще се освободите, ще са мастни.
 


При избора на подходящ хранителен режим включете повече белтъчини, например пилешко месо, риба и телешко. Белтъчините съдържат левцин, амино киселина, която предпазва от загуба на мускулна тъкан по време на отслабване.Обезмасленото мляко може само да спомогне отслабването. При изследване се доказва, че при консумиралите по две чаши обезмаслено мляко в продължение на три месеца се наблюдава увеличаване на мускулната маса и загуба на мастни тъкани, за разлика от тези, които пият соево мляко или безалкохолни напитки. Вярно, участниците в изследването са мъже, но експертите смятат, че резултатите при жените ще са подобни – вероятно няма да натрупат толкова мускулна маса като мъжете, но със сигурност ще се намалят размерите на мастните депа.Продължението на материала