Множествената склероза е сериозно автоимунно нарушение, което може да засегне хора от различни възрастови групи.

 

Много от пациентите, които са засегнати от това заболяване, съобщават за влошаване на тяхната симптоматика след консумацията на млечни продукти, като прясно мляко, извара или кисело мляко.


 

Екип от изследователи от университетите в Бон и Ерланген-Нюрнберг откриха възможна причина за това влошаване.

 

След направени редица анализи и изледвания, учените установяват, че съдържащият се в прясното мляко от крава казеин е вероятната причина за по-тежка симптоматика.

 

В основата на множествената склероза стои разрушаването на миелин от имунната система.

 

Симптоматиката на пациентите е различна. В зависимост от степента на засягане, тя може да бъде от парестезия и проблеми със зрението до сериозни двигателни нарушения. При много тежки случаи може да се стигне до инвалидизация.

 

Учените подозират, че след навлизането на млечния протеин в човешкия организъм се предизвиква имунна реакция, подобна на друга, наблюдавана при множествена склероза.

 

Имунният отговор е насочен срещу казеина, но в процеса на неговото осъществяване се унищожават и протеини, които участват в образуването на миелин.

 

Такъв вид кръстосана реактивност възниква при голямо сходство между различните таргетни молекули. Поради тази причина имунната система не успява да ги различи правилно.

 

Открити са прилики между млечния протеин - казеин и протеин, който е важен за производството на миелин, наречен MAG.

 

Известно е, че B-клетките на имунната система са отговорни са производството на антитела.

 

С помоща на направеното изследване, учените установиха, че този вид клетки при пациентите с множествена склероза реагират много бурно на протеина казеин.

 

Предположенията са, че тези хора в някакъв момент от своя живот са развили алергия към казеин в резултат на консумацията на мляко. В резултат на тази алергия, след консумация на мляко, тяхната имунна система произвежда много голям брой казеинови антитела.

 

Заради кръстосаната реактивност на млечния протеин с MAG, тези антитела също увреждат и миелиновата обвивка около нервните влакна.

 

Следователно за пациентите с множествена склероза е важно да се изследват за този вид алергия.

 

При хора, които не страдат от съответното автоимунно заболяване, също е възможна алергията към казеин.

 

След направените заключения от изследването се предполага, че непоносимостта към мляко, дори и при здрави хора, може да доведе до кръстосана реактивност с миелина.

 

Проучването е публикувано в сп. PNAS.

 

Източници:

https://www.pnas.org/doi/full/10.1073/pnas.2117034119