Консумацията на мазни хранителни продукти благоприятства развитието на агресивна форма на рак на простатата, алармират учени от Университета на Северна Каролина. Това, касае предимно богатите на наситени мазнини храни, най-вече мазно месо. Под риск са и консумиращите големи количества сирена. 
 
В проучването на екипа са включени 1854 мъже, които са били заведени в регистър с диагноза рак на простатната жлеза за периода от 2004 – 2009 г. Те били включени и в анкета относно хранителния им режим, освен че се отбелязвали останалите фактори за заболяването им.
 
Според изследователите колкото по-висока е консумацията на наситени мазнини, толкова е и по-висока опасността от развитието на тази форма на рак. Агресивността на рака учените са определяли въз основа на клинични изследвания и изследване на специфичен маркер – PSA. 
 
Наред с неприятната констатация от екипа установяват, че този риск значително намалява при някои условия. Например редовната консумация на риба и ядки насочва тенденцията в обратна насока и тези мъже по-рядко заболяват от простатен рак. Показателите са по-добри и в групата на мъжете, приемащи медикаменти за контрол на холестерола в кръвта – статини.
 
Неотдавна друг екип учени стигна до извода, че тези медикаменти подпомагат химиотерапията в борбата срещу тумори на простата и правят лечението по-ефективно.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Резултатите от настоящото проучване са представени на годишната конференция на Американската асоциация за ракови изследвания в Ню Орлиънс този април. Предстои екипът да изучи механизма, по който наситените мазнини и високият холестерол в кръвта влияят за развитието на агресивен простатен рак.
 
Досега се смяташе, че високият холестерол е основна причина за възникването на сърдечносъдово заболяване и не се е предполагала подобна връзка, касаеща мъжкото здраве.
 
Освен с ограничаване консумацията на храни, съдържащи животински мазнини и консумация на риба и ядки, благоприятен ефект за понижаване на холестерола в кръвта и съответно за здравето на простатата има редовното спортуване.