Като лечебно определяме това хранене, което съответства на увредения от заболяване организъм. То цели бързо възстановяване на увредените от болестта органи и системи на човека, балансирано хранене.


Черният дроб изпълнява много важни функции в организма – детоксикация на алкохол и лекарства, обработване на вредните храни и т.н. Поради тази причина той е склонен към заболявания. Лечението на чернодробните увреди е съпроводено с приложението на специфичен хранителен режим.
Диета №5 е хранителен режим, разработен за специфичните нужди на черния дроб. Препоръчва се при заболявания като остър хепатит, холецистит, хронични хепатити, цироза, холелитиаза. Характеризира се с намаляване на дневния внос на белтъци и мазнини и увеличен дял на въглехидратите.

 


Животинските мазнини са напълно изключени, белтъците са предимно растителни. Храната трябва да се вари или пече, избягвайте пържените храни.

 

Препоръчва се поне 5-кратно хранене с малки порции. Избягвайте преяждането. Ниското съдържание на мазнини правят режима не само лечебен, но и допринася за загуба на тегло.

 

Целта на диетата е да предпази черния дроб от вредна храна и да му осигури адекватно хранене, подпомага нормализирането на дейността му, подобрява жлъчната секреция. Дневният прием на калории е около 2400 – 2600. Препоръчва се прием на течности поне 1,5 – 2л. 
Какво позволява и какво забранява режимът?

 

От тестените изделия се препоръчват пълнозърнести продукти – хляб, паста. Избягвайте бял хляб и други печива от рафинирано пшенично брашно както и маслени теста.

 

NEWS_MORE_BOX


 

Хранете се със супи. Зеленчуковите супи са изключително подходящи при заболявания на черния дроб както и супи от зърнени култури със зеленчуков бульон, супа от цвекло. Продуктите за тези супи не бива да се пържат.

Забранени са рибни, гъбени и супи, съдържащи тлъсти меса.

 

От месните продукти се препоръчват чисти меса или такива с ниско съдържание на мазнини без кожа, сухожилия и т.н. Могат да се консумират чисто телешко, агнешко, пилешко, пуешко, заешко месо, без мазнината. Приготвяйте го чрез варене, печене или гриловане. Пърженето е забранено. Най-добрият вариант на приготвяне е варене.
Избягвайте консумацията на тлъсти меса като патешко, гъше, черен дроб, бъбреци, мозък, наденички.

 

Приемайте редовно риба, само нетлъсти видове като пъстърва, треска, щука. Избягвайте тлъстите риби – сьомга, скумрия, шаран, херинга, както и консервираните и пушени риби.

 

Млечни продукти. Диетата позволява консумацията на нискомаслено мляко и сметана и ястия с тях. Сиренето и кашкавалът също трябва да са с ниска масленост. Ограничавайте всички млечни продукти с висока масленост, както и продукти с високо съдържание на сол.
 

Яйца. Диета номер 5 ограничава консумацията на яйца. Позволена е консумацията на белтък, но не пържен. В зависимост от състоянието се позволява един жълтък дневно, при жлъчнокаменна болест – ½ жълтък.

 

Зърнени храни. При този режим зърнените храни са силно препоръчителни. Особено овесени продукти и ястия с тях, както и елда. Консумирайте ги комбинирани със сушени плодове и зеленчуци. Предпочитайте пълнозърнестата паста.

 

Зеленчуци. Яжте много зеленчуци – сурови, варени, задушени, на пара, но не пържени. Те могат да са като основно ястие или гарнитура, салати и т.н., кисело зеле (не много солено), лук, пюре от грах.
От зеленчуците избягвайте спанак, репички, киселец, зелен лук, чесън, гъби, избягвайте маринованите зеленчуци.

 

Правете малки закуски между основните хранения. Такива могат да са пресни плодове и зеленчуци, салати със зехтин, нетлъсти риби, нискомаслено мляко, сирене, кашкавал.
Избягвайте закуските с високо съдържание на мазнини, мариновани храни и яйца.

 

Плодове и сладкиши. Плодове могат да се консумират във всякакви форми – сурови, варени, сушени, под форма на компоти, желета, мармалади и т.н. Разрешена е консумацията на мед. Желателно е бялата захар частично да се замени с подсладители. Ако целим сваляне на килограми това е задължително.

Избягвайте шоколад и сладолед.

 

Подправки. Може да се използват подправки като копър, магданоз, канела, зеленчукови миксове и плодове. Забранени са горчица, хрян и пипер.

 

Напитки. Кафето не е напълно забранено, но трябва да бъде с мляко и не повече от 1-2 чаши дневно. От чайовете избягвайте тези с високо съдържание на кофеин. Плодовите сокове са позволени, но избягвайте такива с добавена захар. Намалете, а най – добре откажете цигарите.
Избягвайте черно кафе, какао, газирани напитки

 

Мазнини. Предпочитайте рафинирани растителни мазнини.
Строго забранени са свинската мас, както и овча, говежда лой.

 

Предложение за меню по Диета №5
Закуска: Извара, овкусена по желание, овесени ядки, чай
Втора закуска: Плод (ябълка, круша)
Обяд: Зеленчукова или пилешка супа. Пилешкото месо се почиства от кожата и мазнината. Ориз със сушени плодове или зеленчуци.
Следобедна закуска: Чай, плод
Вечеря: Чисто месо – варено, риба, картофи и ястия с тях.
Последно хранене. Ако огладнявате след вечеря, подходящо е да хапвате нискомаслено кисело мляко.