Лечебното хранене е задължителна част от лечението и профилактиката на диабета и свързаните с него състояния. Въпреки това съществуват много погрешни схващания за храненето и диабета. И до момента на пациенти с диабет се предписват диети, които имат малки или никакви подкрепящи доказателства.

 

Исторически препоръките за лечебно хранене при пациенти с диабет се появяват на базата на научни доказателства и клинични изпитвания, които доказват благоприятното влияние на хранителния режим върху състоянието на диабетиците.


 

Цел на диета номер 9 при пациенти с диабет. Целите на диетата са постигане и поддържане на оптимални метаболитни резултати:

 

  • Нива на глюкозата в кръвта – нормални или близки до нормалните. Това е важно за избягване на усложненията, които са чести при диабет.
  • Поддържане на добър липиден профил, което е необходимо за поддържане на съдовото здраве.
  • Поддържане нивата на кръвното налягане в норма – това е необходимо за избягване риска от сърдечносъдови инциденти.

 

Хранителният режим при пациентите с диабет се определя от вида на заболяването и възрастта на пациента. При млади пациенти с диабет тип 1 диетата осигурява необходимата енергия и нутриенти за нормалния растеж. При пациенти с диабет тип 2, хранителният режим е важен не само за поддържане на кръвната захар, но той може да повиши инсулиновата резистентност.

 

Основни характеристики на диетата. Калорийната стойност на хранителния режим е между 1900 и 2300 ккал на ден. Калорийният внос намалява поради изключването на лесно усвоимите въглехидрати и мазнини. Храната в менюто трябва да е богата на витамини, диетични фибри и липотропни вещества. Използването на захар се изключва. Вместо това се препоръчва използването на заместители на захарта – ксилитол, сорбитол, стевия и т.н. диетата изисква често хранене на малки порции по едно и също време.

 

Как да се храним по диета номер 9?

Хляб и хлебни изделия. На ден се позволява не повече от 300 грама ръжен хляб или хляб от трици. За предпочитане е използване на пълнозърнест хляб, тъй като той има по-нисък гликемичен индекс. Това ще рече, че след хранене с пълнозърнести продукти не се наблюдава рязък скок на кръвната захар, което е характерно при консумацията на бял хляб. Забранени са тестени продукти с маслено тесто.
 

Супи от различни пресни зеленчуци са отлични храна за този режим – картофена, морковена, зеле, праз и т.н. Супите с месо също са подходящи. Важно е месото да е прясно и да не е тлъсто. Подходящи са почти всички видове меса, стига да не са тлъсти, включително и риба.
Не се препоръчват силни бульони от мазни меса.

 

Месо. Подходящи меса за диетата са нетлъсто телешко или говеждо, заешко, агнешко, пилешко, свинско, пуешко. Подходящи термични обработки са варене, задушаване, запичане, след кратко варене. Диетата не допуска много тлъсти меса като патешко, гъше месо, пушени храни, консерви, колбаси, готова кайма и т.н.
 

Рибата е полезна храна за диабетиците. Препоръчва се консумацията на нетлъсти риби – треска, пъстърва, щука, бяла риба. Не се допуска консумация на тлъстите риби както и рибни консерви, пушена риба и хайвер.

 

Мляко и млечни продукти. Те са подходящи за ежедневна консумация при диета номер 9. Препоръчва се да се набляга на обезмаслено мляко, а сирената да се обезсоляват. Не се препоръчва консумация на много солени, деликатесни сирена и кашкавал.

 

Зърнени храни. Предпочитат се пълнозърнестите култури с нисък гликемичен индекс. Подходящи са елда, ечемик, овес. Ограничете приема на бял ориз, грис и всякакви тестени изделия от бяло брашно

 

Зеленчуци като грах, картофи, моркови съдържат значителни количества въглехидрати. Бъдете внимателни с тях. Предпочитат се зеленчуци като краставици, домати, маруля, цвекло, зеле, тиква, тиквички и т.н. Могат да се консумират сурови, варени, печени, по-рядко пържени.
Диетата изключва мариновани зеленчуци и туршии.

 

Плодове и сладкарски храни. Подходящи са плодовете с нисък гликемичен индекс такива са череши, диня, пъпеш горски плодове (боровинки, малини, къпини, ягоди), праскови кайсии. Не бива да се прекалява с нито един вид плодове. Мед се допуска в малки порции. На пазара можете да намерите разнообразие от сладкарски продукти, подходящи за диабетици.


Диетата не позволява грозде, стафиди, банани, смокини, фурми както и прости захари (вафли, сладолед, торти и т.н.)