При съставянето на диети се отчитат много фактори – избор на хранителни продукти, химичен състав на храните, количествени съотношения на продуктите в менюто, кулинарни методи на обработка, режими на хранене и т.н. 

 

А когато се говори за лечебно хранене, елементите от хранителния режим, за разлика от всички други режими на гранене са задължителни, тъй като болният човек не може нито ден без храна и тя трябва да бъде приготвена по точно определен начин и да съдържа определените съставки.
Диета номер 6 се прилага при подагра, бъбречнокаменна болест и заболявания на задстомашната жлеза. Целта на диетата е да нормализира пуриновата обмяна, да намали образуването на пикочна киселина и нейните соли в организма, да регулира реакцията на урината до алкална.


 

Обща характеристика на диетата. основната цел на този хранителен режим е да изключи продукти, които съдържат пурини (кафето е един от продуктите с високо съдържание на пурини) и оксалова киселина. Увеличава се приемът на алкални храни като млечни продукти, плодове, зеленчуци, бадеми и др. Ако няма други противопоказания се увеличава приема на течности.

 

Готварската сол също се ограничава. Термичната обработка на храните не се променя с изключение на приготвянето на месата и рибата, те трябва да бъдат варени. Храната се разпределя в 4 хранения на ден, а между тях се препоръчва прием на течности. Температурата на ястията е стандартна.

 

Енергийна стойност на диетата. Дневният прием на калории е между 2400 и 2600 ккал. Протеините са в количество около 60-70 гр (основно млечни, животинските не трябва да са повече от половината), 80 гр мазнини (30% от тях трябва да са растителни), въглехидрати – 350-400 гр, готварска сол не повече от 8-10 гр, препоръчва се прием на течности около 2л и повече.

 

С какво можем да се храним спазвайки диетичен режим номер 6? От тестените храни могат да се консумират пшеничен и ръжен хляб, различни печива от пшенично брашно и трици и т.н. Диетата не позволява прием на сладкарски изделия.

 

Супи. От супите се препоръчват вегетарианските – картофена, царевична, овесена, млечна, плодови. Приготвят се по стандартния начин, може да се използва и яйце, но не бива да се консумира повече от 1 яйце на ден.Не се допуска хранене с месни, рибни и гъбени бульони както и супи от спанак, киселец и боб.

 

Меса и риба не се изключват от диетата, но не трябва да са тлъсти. Месата се включват в хранителния режим до 3 пъти седмично в количество около 150 гр месо, което е сварено и около 170 гр също сварена риба. За по-голямо разнообразие на ястията свареното месо или риба може да се използват като заготовка за други храни – кюфтета, задушени зеленчуци с месо и т.н. Могат да се комбинират равни количества месо и риба.

 

Абсолютно забранени от месата са: черен дроб, колбаси, пушени храни, език, мозък, осолена риба, консерви, хайвер.

 

Млечните продукти са включени в диетата – кисело мляко, кашкавал, сирене извара, сметана и т.н. Да се избягват силно солените сирена и кашкавали.

 

С яйцата не бива да се прекалява – не повече от 3-4 яйца седмично като в един ден не трябва да се консумира повече от 1 яйце.
Зърнените храни също са позволени, но да са в умерени количества.

 

Бобовите култури като боб, леща грах се изключват напълно.
 

Зеленчуци. Те са сред основните храни в диетата. могат да се консумират както сурови, така и преминали всякакъв вид термична обработка. Изключени от диетата са зеленчуци като: спанак, гъби, киселец, пресен боб, цветно зеле, а също и туршии.

 

Плодове и сладки храни. Плодовете също са основен хранителен продукт. Могат да се консумират всякакви плодове – преминали всякаква термична обработка, сушени, пресни, в кремове и млечни кисели, с мед и т.н. Забранени сладки храни и плодове са: шоколад, смокини, малини, боровинки.

 

Напитки. Кафето и чаят са богат източник на пурини, поради което те са изключват от менюто. Допуска се прием на слабо кафе с мляко. Позволени напитки са плодови сокове и прясно изцедени фрешове.