Лаймът е цитрусов плод, грешно наричан понякога зелен лимон. Въпреки, че по външния си вид лаймат наистина напомня на обикновения жълт лимон,  двата плода се различават не само по цвета си, но и по вкусовите качества.
 

 

Лаймът, виреещ в в райони с тропически и субтропически климат, има зелена кора, която е доста по-тънка от тази на лимона  и сочна, бледозелена месеста част.
 


 

Лаймът е изключително полезен и в същото време диетичен цитрусов плод, който може да бъде консумиран в огромни количества без никакво негативно влияние върху здравето,  тъй като не съдържа мазнини, натрий.
 

 

Зеленият цитрусов плод е освежаващ, ободряващ и диетичен, което го прави подходящ за разтоварващи летни диети. Един средно голям плод, тежащ около  60-70 грама има едва 20 ккал. Лаймът  е отличен източник на растителни влакна, което го прави идеален продукт не само за хара спазващи диети, но и за тези с храносмилателни проблеми. Плодът съдържат значителни количества желязо (около 2%), фосфор, калий (2%), калций (2%), магнезий и етерични масла,  източник е на пектинови вещества и витамини.
 

 

Лаймът, както типичен представител на цитрусовите плодове е с изключително високо съдържание на витамин С и доставя приблизително 35% от дневните нужди на организма.
 

 

Витамин С е водно-разтворим витамин, с ключова роля в борбата с оксидативния стрес, както и кофактор за някои ензими, ангажирани в синтезата на колагена, обмяната на мастните киселини и енергийното обезпечаване на биохимичните процеси и др.


Аскобиновата киселина има важно значение за синтезирането на колаген–  основен компонент на съединителната тъкан и стените на кръвоносните съдове. Именно тяхната чупливост и кървенето са признаци на заболяването скорбут – класически пример за авитаминоза С.

 

Витамин С е мощен антиоксидант,  елиминиращ високо реактивоспособните свободни радикали. Те са считани за една от компонените в патогенезата на атеросклерозта, исхемичната болест на сърцето, диабета, хроничните възпалителни заболявания, злокачествени такива и процесът на стереене изобщо.

 

Витамин С благоприятства усвояването на желязото и в този ред на мисли приемът му, включително под формата на портокалов сок е индициран при желязодефицитни състояния.