Терпените са от важно значение за благоприятното въздействие на някои храни върху здравето ни.
Те са основни компоненти на етеричните масла и присъстват в редица ароматни растения, подправки и много плодове.
Екип от изследователи е изследвал ефекта им срещу рак, вируси, бактерии и висок холестерол, наред с други здравословни проблеми.
Какво са терпените и какви са ползите от тях?
Като съставка в храните, които консумираме, терпените насърчават здравето при определени обстоятелства.
Като цяло, терпените действат като антиоксиданти, които предпазват липидите, кръвта и другите телесни течности от увреждане от свободни радикали.
Най-проучени са ефектите на терпените лимонен и карвон.
Как влияят терпените на здравето?
В момента се проучват възможните ползи от d-лимонен като помощно средство при терапията на рак.
Успешни проучвания са проведени в болница Чаринг Крос в Лондон, Великобритания, с участието на пациенти, диагностицирани с рак на гърдата или дебелото черво.
Някои терпени имат антибиотичен ефект.
Карвакролът, който се намира в чубрицата и мащерката, е особено ефективен срещу бактерии в храната.
Освен това е възможно терпените да регулират синтеза на холестерол в черния дроб.
Кои храни съдържат терпени?
Почти всяка ароматна растителна храна съдържа терпени, особено пресните зеленчуци, цитрусовите плодове, ментата и други.
Такъв е случаят например с лимона.
Терпените реагират със светлината и кислорода.
Поради това те се разлагат, когато влязат в контакт с водата за готвене и въздуха.
За да се предотврати максимално загубата им, най-добре е да се приемат храните, богати на терпени, в сурово състояние.
От друга страна, съдържанието на терпен е по-високо, когато плодовете се оставят да узреят на дървото.
Оттук и значението на консумацията на сезонни продукти и по възможност отгледани в средата, в която живеем.
Как да приемаме достатъчно терпени?
Магданозът и копърът не трябва да се затоплят, а по-скоро да се нарязват и да се поръсват пресни върху готовото ястие.
Други терпени, като тези, които се намират в кимиона или изсушените дафинови листа, се усвояват по-добре след леко нагряване за няколко минути.
Терпени в соковете
Терпени се съдържат и в соковете, но свежестта на сока има основно значение.
Прясно изцедените домашни сокове обикновено съдържат по-високи количества терпени, в сравнение с натуралните сокове, предлагани на пазара.
Едно проучване е показало, че съдържанието на лимонен в бутилирания портокалов сок е намаляло с 25 до 60 процента в рамките на две седмици след опаковането.
Къде се съдържат повече терпени?
Повечето от терпените в цитрусовите плодове се намират в обвивката им.
Ето защо е важно да не заменяме портокалите с техния сок, предлаган на пазара и да се стремим да консумираме плодове, чиято повърхност не е била обработвана с фунгициди.
Хранителните ползи от терпените
Бета-каротинът или провитамин А е химически терпен и следователно източник на основни хранителни вещества.
Терпените са включени в състава на фитохимичните вещества с благоприятно въздействие, особено върху имунната система.
Кои терпени са ни известни?
Това е много голям клас химични съединения, съставен от хиляди вещества.
Подкласът на каротеноидите се състои от повече от 700 вещества.
Сред най-известните и широко разпространени терпени са гераниол, лимонен, терпинеол, ликопен, линалоол, ретинол, борнеол, капсаицин или цинеол.
Ползата от терпените за дихателната система
Един подклас терпени - лимоноиди, помагат за изчистването на слузта, която изпълва дихателните пътища и белите дробове.
При хора, засегнати от респираторни заболявания, приемът на лимоноиди намалява необходимостта от приемане на антибиотици, както и честотата и интензивността на кашлицата, симптомите на острия бронхит и поривите за отхрачване.
Източници:
https://www.cuerpomente.com/salud-natural/terpenos-beneficios-alimentos_9598
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9654110/