Хранителният режим при болест на Крон има важно значение за облекчаване на дразненето на червата и поддържане на оптимален хранителен прием. Целта на диетата тук е контрол на обострянията чрез елиминиране на храните, богати на фибри. Друг важен елемент в храненето при болест на Крон е приемът на достатъчно количество течности, набавянето на разнообразни хранителни вещества и приемът на пробиотици. Това позволява да се овлядеят обострянията и болката. При това състояние се препоръчва изключване на някои храни, които могат да доведат до влошаване на симптомите. Такива са: простите захари, мазнините, лактозата и глутенът, който влошава дразненето на червата и усложнява храносмилането.

 

При болестта на Крон е важно да се намали до минимум консумацията на прости захари и изкуствени поздладители, защото при засегнатите пациенти е затруднено усвояването на тези вещества и това води до чревен дискомфорт, диария, метеоризъм и силни болки. Изкуствените подсладители, особено аспартамът, сукралозата, ацесулфамът и захаринът могат да доведат до появата на много силни болки. Храните, богати на прости захари са:


  • Бяла захар;
  • Кленов сироп;
  • Мед;
  • Кроасани, бисквити, десерти и всякакви други видове готови сладки изделия;
  • Шоколад, карамел и бонбони;
  • Зърнени закуски;
  • Овкусени млечни напитки;
  • Сладолед;
  • Газирани напитки;
  • Готови храни и полуфабрикати.

Пациентите, засегнати от болест на Крон, имат понижен толеранс към лактозата. Въпреки това, ако тази непоносимост не е диагностицирана, няма основание да се изключват тези храни от диетата, тъй като те доставят калций, витамин D и ценни белтъчини. При установяване на непоносимост към лактоза е важно да се изключат от менюто следните храни:

  • Краве и козе мляко;
  • Суроватъчен протеин;
  • Мляко на прах;
  • Млечни напитки;
  • Кисело мляко;
  • Масло и сметана;
  • Сирене;
  • Кашкавал.

Понякога при болест на Крон се наблюдава нарушено усвояване на мазнините, които приемаме с храната, и това може да доведе до диария и повишено количество на мазнините в изпражненията. В този случай трябва да се изключат следните храни:

  • Масло, олио, сметана;
  • Ядки;
  • Сирена;
  • Колбаси;
  • Червено месо;
  • Готови сладкиши и захарни изделия;

Други храни, които влошават симптомите при болест на Крон са:

  • Сливи;
  • Кафе;
  • Чай;
  • Алкохол;
  • Подправки;
  • Мазнини;
  • Фибри;
  • Замразени храни;
  • Газирани напитки;
  • Зеле;
  • Бобови растения;

Референции:

https://www.passeportsante.net/fr/Nutrition/Dietes/Fiche.aspx?doc=crohn-alimentation