Хранителният режим при болест на Крон има важно значение за облекчаване на дразненето на червата и поддържане на оптимален хранителен прием. Целта на диетата тук е контрол на обострянията чрез елиминиране на храните, богати на фибри. Друг важен елемент в храненето при болест на Крон е приемът на достатъчно количество течности, набавянето на разнообразни хранителни вещества и приемът на пробиотици. Това позволява да се овлядеят обострянията и болката. При това състояние се препоръчва изключване на някои храни, които могат да доведат до влошаване на симптомите. Такива са: простите захари, мазнините, лактозата и глутенът, който влошава дразненето на червата и усложнява храносмилането.
При болестта на Крон е важно да се намали до минимум консумацията на прости захари и изкуствени поздладители, защото при засегнатите пациенти е затруднено усвояването на тези вещества и това води до чревен дискомфорт, диария, метеоризъм и силни болки. Изкуствените подсладители, особено аспартамът, сукралозата, ацесулфамът и захаринът могат да доведат до появата на много силни болки. Храните, богати на прости захари са:
- Бяла захар;
- Кленов сироп;
- Мед;
- Кроасани, бисквити, десерти и всякакви други видове готови сладки изделия;
- Шоколад, карамел и бонбони;
- Зърнени закуски;
- Овкусени млечни напитки;
- Сладолед;
- Газирани напитки;
- Готови храни и полуфабрикати.
Пациентите, засегнати от болест на Крон, имат понижен толеранс към лактозата. Въпреки това, ако тази непоносимост не е диагностицирана, няма основание да се изключват тези храни от диетата, тъй като те доставят калций, витамин D и ценни белтъчини. При установяване на непоносимост към лактоза е важно да се изключат от менюто следните храни:
- Краве и козе мляко;
- Суроватъчен протеин;
- Мляко на прах;
- Млечни напитки;
- Кисело мляко;
- Масло и сметана;
- Сирене;
- Кашкавал.
Понякога при болест на Крон се наблюдава нарушено усвояване на мазнините, които приемаме с храната, и това може да доведе до диария и повишено количество на мазнините в изпражненията. В този случай трябва да се изключат следните храни:
- Масло, олио, сметана;
- Ядки;
- Сирена;
- Колбаси;
- Червено месо;
- Готови сладкиши и захарни изделия;
Други храни, които влошават симптомите при болест на Крон са:
- Сливи;
- Кафе;
- Чай;
- Алкохол;
- Подправки;
- Мазнини;
- Фибри;
- Замразени храни;
- Газирани напитки;
- Зеле;
- Бобови растения;
Референции:
https://www.passeportsante.net/fr/Nutrition/Dietes/Fiche.aspx?doc=crohn-alimentation