Екземата представлява възпалително състояние на кожата, което е известно още и като атопичен дерматит. Състоянието може да причини дразнене на кожата, мехури, които се пукат и сърбящи обриви.


Екземата е най-често срещана при деца по-малки от 2-годишна възраст, но може да засегне и по-големи деца и възрастни. Наследствените и външните фактори, които отключват състоянието оказват влияние за развитието на екземата, но първопричината за появата ѝ все още не е добре изяснена.


Някои изследванията показват, че бебета може да имат по-малка вероятност да развият екзема, ако майките им приемат пробиотици и избягват да пият краве мляко по време на бременноста. Много деца "надрастват" екземата и изпитват малко или никакви симптоми като възрастни.Множество хора, които страдат от екзема, също са диагностицирани с хранителни алергии. Въпреки това, всеки случай е различен и откриването на причините за състоянието и изграждането на диета е важно, за да се сведат до минимум проблемите при алергия и дерматит. Често срещаните хранителни алергии, свързани с екзема, включват консумацията на:

 • Краве мляко;
 • Яйца;
 • Соеви продукти;
 • Глутен;
 • Ядки;
 • Риба;
 • Миди

Храните, съдържащи консерванти, също могат да изострят симптомите на екземата. Те включват продукти с високо съдържание на трансмазнини, като маргарин и преработените храни. Храните с високо съдържание на захар също могат да предизвикат появата на екзема. Захарта кара нивата на инсулин да се повишат, което може да доведе до възпаление.


Придържането към подходяща диета за предпазване от екзема е от ключово значение за цялостното управление на състоянието. Не всеки пациент има едни и същи реакции спрямо  едни и същи храни. Въпреки това за някои храни се знае, че притежават свойства, които могат да помогнат за намаляване на появата и симптомите на екзема, те включват:


Консумацията на риби, като сьомга и херинга може да намали симптомите на атопичния дерматит. Рибеното масло съдържа високи нива на омега-3 мастни киселини, които имат противовъзпалително действие.


Храни, съдържащи кверцетин, който е мощен антиоксидант и антихистамин. Това означава, че може да намали възпалението, както и нивата на хистамини в тялото. Храните с високо съдържание на кверцетин включват – ябълки, боровинки, череши, броколи, спанак, зеле.


Храни, съдържащи пробиотици, като киселото мляко, помагат за поддържането на силна имунна система. Те помагат за намаляване на възпалителните и алергичните реакции.


Хранителните алергии, с които пациентът е диагностицирани, определят до голяма степен начинът на хранене при справяне със състоянието. Храни, които са считани за подходящи при екзема, могат да предизвикат появата на алергии при някои пациенти. Въпреки това, някои хранителни режими се основават на принципи, които може да бъдат полезни за намаляване на симптомите на екзема.


Средиземноморска диета набляга на храненето с:

 • Плодове;
 • Зеленчуци;
 • Риба;
 • Здравословни мазнини, като зехтин;
 • Включително и червено вино, което съдържа кверцетин.

Десерти със съдържание на захар и червено месо могат да се консумират в много малки количества или изобщо да не се консумират при тази диета.


Противовъзпалителната диета представлява хранителен режим, който се фокусира върху консумацията на богати на фибри храни и избягването на храни, които увеличават възпалението. Противовъзпалителната диета поставя силен акцент върху консумацията на – плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, здравословни мазнини (като зехтин), риба, с високо съдържание на омега-3 мастни киселини.


При някои хора целиакията и екземата се проявяват заедно. Това може да се дължи на генетичната връзка, която имат и двете разстройства. Целиакията се лекува чрез премахване на глутена от диетата.


Библиография:
Bath-Hextall FJ, et al. (2012). Dietary supplements for established atopic eczema in adults and children.
Caproni M, et al. (2012). Celiac disease and dermatologic manifestations: Many skin clue to unfold gluten-sensitive enteropathy.
Katta R, et al. (2014). Diet and dermatitis: Food triggers.