Какво е хранителна алергия?

Хранителната алергия представлява реакция на имунната система, която възниква скоро след консумация на определена храна. Дори малко количество от храната, причиняваща алергията, може да предизвика симптоми като храносмилателни проблеми, копривна треска (уртикария) или подуване на дихателните пътища (оток и удебеляване на лигавицата на дихателните пътища в резултат на което те силно се стесняват и предизвикват дихателни смущения). При някои хора хранителната алергия може да причини тежки симптоми или дори животозастрашаваща реакция, известна като анафилаксия.

 


Хранителната алергия засяга приблизително 8% от децата под 5-годишна възраст и до 4% от възрастните. Въпреки че няма лечение, някои деца надрастват хранителните алергии с напредване на възрастта.

Лесно е да бъде объркана хранителната алергия с много по-често срещана реакция, известна като хранителна непоносимост. Макар и притеснителна, хранителната непоносимост (нетолерантност) представлява по-малко сериозно състояние, което не включва имунната система.

 

Какви са симптомите на хранителната алергия?

Хранителните алергии не трябва да бъдат приемани лекомислено, защото алергичната реакция може да доведе до посещение в спешното отделение. Тази алергия възниква, когато имунната система генерира отговор към конкретна храна. Фамилната анамнеза (случай на състоянието в семейството) за хранителна алергия, астма и анамнеза (медицинска история) за други алергии като сенна хрема може да изложи човек на по-висок риск от хранителни алергии.

 

Симптомите на хранителна алергия варират по тежест и някои могат да се припокриват с тези на други състояния, които могат да включват:

  • Копривна треска или обрив;
  • Сърбеж в устата и гърлото;
  • Подуване на езика, устните и клепачите;
  • Дрезгав глас;
  • Затруднено преглъщане;
  • Кашлица или хрипове;
  • Недостиг на въздух;
  • Болка в корема;
  • Диария и повръщане;
  • Замайване или световъртеж;
  • Загуба на съзнание

Анафилаксията представлява тежка и потенциално животозастрашаваща алергична реакция, която, може да се появи в рамките на секунди или минути след излагане на алерген.

 

Кои храни често предизвикват хранителни алергии?

Има няколко основни храни, които могат да причинят алергии. Алергиите към тези храни съставляват приблизително 90% от всички хранителни алергии. Те включват:

  • Мляко. Алергията към млякото е най-честата алергия сред децата. В много случаи децата надрастват алергията. Човек може да бъде алергичен към овче, краве и козе мляко. Хората с алергия към млякото трябва да бъдат наясно, че преработената храна може да съдържа млечни протеини;
  • Яйца. Яйцата са основен хранителен източник и съставка в хранителните продукти по целия свят. Алергията към яйцата е хранителна алергия, медиирана от имуноглобулин Е (IgE). IgE е антитяло, което се произвежда от имунната система в отговор на патоген. Протеините както в яйчния белтък, така и в яйчния жълтък могат да предизвикат алергична реакция.
  • Риба. Парвалбуминът, протеин, открит в рибата, може да предизвика хранителни алергии. Готвенето не унищожава протеина. Тежестта на този вид алергия зависи от консумираното количество и индивидуалната чувствителност;
  • Морска храна. Тя включват миди, скариди, раци и омари. Алергенът тропомиозин причинява алергии към миди. Черупките запазват този алерген дори когато са сготвени;
  • Ядки. Те включват орехи, кестени, лешници, кедрови ядки, бадеми, пекани, кокосови орехи, кашу, фъстъци. Алергените, отговорни за алергията към ядки, могат да включват вицилини (протеини в семената, които служат за тяхното съхранение), легумини (протеин, зеленчуков казеин, аналогичен на казеина в млякото, който се съдържа в боб, грах, леща и други бобови растения) и албумини, протеини, свързани със защитата на растенията, и профилини, вид растителни протеини. Хората с алергии към ядки често получават реакция от няколко различни ядки, което предполага, че кръстосаната реакция при ядковите алергени е често срещана;
  • Пшеница и зърнени храни. Алергиите към пшеница и зърнени храни се наблюдават по-често при бебета, но обикновено изчезват след няколко години. Симптомите на алергия могат да варират от леки реакции (като зачервяване) по кожата до анафилаксия. Трябва да бъде взето предвид, че алергиите към пшеницата и цьолиакията са различни състояния. Алергиите към пшеница са реакция на имунната система към протеин в пшеницата, докато цьолиакията е имунна реакция към глутен. При наличие на алергия към пшеница, човек все още може да консумира глутен от други източници, различни от пшеница;
  • Соя. Соята е вид растение от семейство Бобови. Въпреки това, алергиите към соята се причиняват от алергените вицилин и легумин, като и двете вещества са устойчиви на топлина. Соевите зърна се използват широко в хранителните продукти като емулгатори (средства за подобряване и стабилизиране на хомогенни смеси).

Референции:
1. Food Allergy Research & Education. What is a food allergy?
2. Cleveland Clinic. Food allergies: symptoms, treatments
3. Mayo Clinic. Food allergy
4. Verywell Health. The Best and Worst Foods for Allergies