Химиотерапията представлява основен метод при лечението на рак, при което се използва едно или повече лекарства за борба с раковите клетки в тялото. Химиотерапията предизвиква неприятни последствия за пациента, които могат да включват - сухота в устата, промени във вкуса, гадене, умора и неразположение.

 

Важно при лечението на рак е пълноценното и здравословно хранене и балансираната диета. Храните, които са леки за стомаха, са най-добрият вариант. Храни, които е полезно да се консумират по време на химиотерапия, включват:Овесени ядки

Овесената каша осигурява многобройни хранителни вещества, които могат да помогнат на тялото по време на химиотерапията. Тя съдържа достатъчно голямо количество въглехидрати, протеини и антиоксиданти, както и повече здравословни мазнини от повечето зърнени храни. Овесените ядки също така помагат на червата поради наличието на бета глюкани, вид водноразтворими фибри, които захранват добрите бактерии в червата.


Неутралният вкус и кремообразната текстура на овесените ядки са особено подходящи при наличието на странични ефекти от химиотерапията, като - сухота в устата, гадене или рани в устата. Овесената каша може да се гарнира с горски плодове, мед или ядки. Плодовете, кленовият сироп и ядките са често срещани добавки към овесената каша, въпреки че ястието може да се подправи и с чубрица, да се приготви с авокадо или яйца.


Авокадо

При липса на апетит, авокадото може да набави необходимите калории и хранителни вещества. Авокадото е мек, зелен плод и е особено богато на здравословни мононенаситени мазнини, които могат да помогнат за понижаването на нивото на LDL („лошия”) холестерол, като същевременно и повишават нивото на HDL („добрия”) холестерол. Освен това авокадото съдържа фибри, които подпомагат полезните бактерии в чревната микрофлора. Авокадото е засищаща, универсална и лека храна и е много добър вариант при сухота в устата, запек, афти в устата или загуба на тегло.


Яйца

Умората е често срещан страничен ефект от химиотерапията. Яйцата могат да помогнат при умора поради богатото им съдържание на протеини и мазнини. Докато мазнините осигуряват на тялото енергия, протеините помагат за поддържането и изграждането на мускулна маса, което е особено важно по време на химиотерапията.


Бульон

Промяната на вкуса е често срещан ефект по време на химиотерапията, а водата обикновено се усеща различна на вкус от пациента. В тези случаи бульонът (зеленчуков, от месо, риба или гъби) е добра алтернатива за поддържането на организма хидратиран. По време на процеса на варене на бульона в течността се отделят електролити. Те представляват заредени частици, които включват вещества като натрий, калий, хлориди и калций и спомагат за поддържането на правилното функциониране на тялото.


Консумацията на бульон може да бъде полезна при загубата на електролити чрез повръщане, потене или диария.


Към бульона може да се добави пилешко, тофу или зеленчуци. Пасирането на тази смес  може да помогне тя да се приеме по-лесно, при наличие на рани в устата на пациента. За добавяне на повече хранителни вещества към бульона, особено при сухота в устата или слаб апетит, може да се прибави лъжица безвкусен протеинов прах, като колаген на прах.


Въпреки това, при изпитване на гадене или повръщане, е добре бульонът да бъде чист и да не е наситен с много съставки, както и е необходимо да се отпива бавно от него. Бульонът е подходящ при такива случаи, тъй като липсата му на фибри го прави по-лесен за усвояване.


Бадеми и други ядки

Ядките като бадеми и кашу лесно се приемат в движение, когато пациентът е извън дома, но и се отличават с достатъчно количество протеини, здравословни мазнини, витамини и минерали. Бадемите са богат източник на манган и мед.


Тези минерали образуват супероксид дисмутаза, един от най-мощните и най-важните антиоксиданти в организма. Антиоксидантите помагат в борбата със свободните радикали, които увреждат клетките на тялото.


Ядките обаче може да не са лесни за консумация от пациента, ако той има афти в устата. В тези случаи, вместо това, може да се консумират орехови масла.


Тиквени семки

Подобно на ядките, тиквените семки са подходящи за консумация извън дома. Те са богати на мазнини, протеини и антиоксиданти като витамин Е, които могат да помогнат в борбата с възпалението. Тиквените семки доставят също и желязо.


Броколи и други кръстоцветни зеленчуци

Кръстоцветните зеленчуци, включително зеле, броколи и карфиол, се отличават с голямо наличие на микроелементи и витамини. По-специално, броколите предлагат значително количество витамин С, който е жизненоважен за имунната система.


Кръстоцветните зеленчуци като броколи съдържат сулфорафан, растително съединение, за което се смята, че подобрява здравето на мозъка. Изследванията показват, че сулфорафанът може да повлияе положително на здравето на мозъка чрез намаляване на възпалението и предпазване на здравите клетките от увреждане, това е особено важно при химиотерапия.


Риба

Яденето на две порции риба седмично е полезно при химиотерапия. Тлъстата риба (сьомга, скумрия, риба тон, сардини и др.) осигурява протеини и омега-3 мастни киселини.

 

Омега-3 мастни киселини са важни, защото поддържат здравето на мозъка и имат противовъзпалителни свойства. Консумацията на голямо количество белтъчини и здравословни храни, богати на мазнини като риба, помага да се избегне нездравословната загуба на тегло по време на лечението.


Сьомгата и херингата са добър източник на витамин D, който е необходим за имунитета и здравето на костите.


Библиография:
Pinto BM, Trunzo JJ. Health behaviors during and after a cancer diagnosis
Chlebowski RT, Aiello E, McTiernan A. Weight loss in breast cancer patient management
Brown JK, Byers T, Doyle C, et al. Nutrition and physical activity during and after cancer treatment: an American Cancer Society guide for informed choices

Lisa Wartenberg. 10 Foods to Eat During Chemotherapy. Healthline