Какво са хормоните?

Естрогенът и тестостеронът са хормони, които се произвеждат естествено в тялото на мъжете и жените. Изследванията показват, че някои храни могат да повлияят на нивата на тези хормони.

 


Хормоните са вещества, които се освобождават от жлезите с вътрешна секреция и влизат директно в кръвообращението. Те играят съществена роля в либидото, настроението, здравето, плодовитостта и много други функции в тялото. Смята се, че естрогенът е „женски хормон“, въпреки че и телата на мъжете го произвеждат. Високите нива на естроген са свързани с някои здравословни проблеми при мъжете.

 

С кои нарушения са свързани високите нива на естроген при мъжете?

Естрогенът е основен женски полов хормон, докато тестостеронът е основен мъжки полов хормон. Телата на мъжете също произвеждат естроген, но в по-малки количества. Естрогенът играе ключова роля в сексуалното здраве на мъжете, като помага за модулиране на сексуалното желание, ерекцията и производството на семенна течност. Освен това помага за поддържане на костите здрави. Въпреки това, твърде високите нива на естроген в кръвта при мъжете може да причинят проблеми. Симптомите на високи нива на естроген при мъжете включват:

  • Уголемяване на гърдите, известно като гинекомастия;
  • Затруднения с ерекцията;
  • Безплодие

Според изследване от 2016 г., ниските нива на тестостерон и високите нива на естроген могат да влошат еректилната дисфункция. Някои изследвания също свързват повишените нива на естроген с депресията при мъжете. Балансът между естроген и тестостерон е важен за цялостното здраве. Твърде много или малко от двата хормона може да причини нарушения.

 

Ниските нива на тестостерон или хипогонадизмът са често срещан проблем при мъжете, свързан с възрастта. Симптомите на хипогонадизъм включват намалено сексуално желание, еректилна дисфункция и нисък брой сперматозоиди. Съществува схващането, че твърде повишените нива на естроген са причината за ниските нива на тестостерон, но това е мит. Естрогенът и тестостеронът не се противопоставят един на друг.

 

Възможно ли е нивата на естроген да бъдат намалени?

Множество уебсайтове дават информация, че определени диети могат да понижат нивата на естроген, но има малко изследвания за тези твърдения. Някои проучвания показват, че определени храни могат да повишат или понижат нивата на естроген. Въпреки това, не е ясно дали консумацията на тези храни може да помогне в преодоляването на ефектите върху здравето, причинени от високите нива на естроген.

 

Необходима е консултацията с лекар преди предприемането на промени в диетата за намаляването на нивата на естрогена. Хранителните режими се различават при различните пациенти. Изследвания показват, че някои храни могат да намалят нивата на естроген в тялото. Въпреки това, тези изследвания често са с ниско качество или включват животни, а не хора, и са необходими повече изследвания. Следните храни могат да понижат нивата на естроген::


Соеви продукти

 

Продуктите, произведени от соя, са богати на съединения, наречени фитоестрогени. Тези вещества имат подобна химична структура на естрогена и могат да имат естроген-подобни ефекти в тялото. Соевите продукти включват едамаме и някои заместители на месо.

 

Проучвания съобщават, че соевите продукти могат да повишат нивата на естроген в тялото, докато други сочат, че имат обратен ефект. Парадоксално, и двете са верни. Соята съдържа изофлавони (вид фитоестрогени), които се считат за селективни модулатори на естрогенните рецептори. Това означава, че те могат да предизвикат различни ефекти - могат да имат про-естрогенен, анти-естрогенен или неутрален ефект, когато се свързват с естрогенните рецептори.

 

Това означава, че различните видове изофлавони могат да увеличат или намалят нивата на естроген в човешкото тяло. Тези вариации могат да затруднят правенето на широки заключения относно въздействието върху здравето на храните, които съдържат фитоестрогени.

 

Въпреки че соята има много ползи за здравето, необходими са повече изследвания за ефектите на соята и фитоестрогените върху човешкия организъм. Например, проучване показва, че фитоестрогените, особено в соята и бобовите растения, могат да намалят риска от рак на простатата. Естрогенът вероятно играе роля в развитието на рак на простатата, въпреки че са необходими повече изследвания. Соевите зърна също могат да намалят риска от възникване на колоректален карцином чрез понижаване на нивата на естроген, според изследване от 2015 г.

 

Кръстоцветни зеленчуци

 

Кръстоцветните зеленчуци съдържат вещество, наречено индол-3-карбинол, химикал, който може да има антиестрогенни ефекти. Това означава, че кръстоцветните зеленчуци могат да намалят нивата на естроген при мъжете. Изследванията обаче не са показали директно, че консумацията на кръстоцветни зеленчуци намалява нивата на естроген в човешкото тяло. Тази група зеленчуци включва:

  • Карфиол;
  • Бок чой;
  • Броколи;
  • Брюкселско зеле

Проучвания показват, че яденето на кръстоцветни зеленчуци може да намали риска от рак на простатата.

 

Гъби

 

Гъбите Кладница съдържат съединения, които могат да блокират ароматазата, ензим, който превръща тестостерона в естроген. По този начин те могат да намалят нивата на естрогена в тялото. Hispolon, микроелемент, открит в някои лечебни гъби, може също да блокира ароматазата. В същото време може да увеличи естрадиола, вид естроген. Необходими са допълнителни изследвания за нивата на гъбите и естрогена.

 

Куркумин и куркума

 

Куркумата съдържа химикал, наречен куркумин. Проучване от 2013 г. показва, че куркуминът може да намали нивата на естроген. Учените обаче отбелязват този резултат в клетки извън тялото, така че не е ясно дали куркуминът има същия ефект в организма. Проучване от 2014 г. е установило, че големи дози куркумин повишават нивата на тестостерон при плъхове. Необходими са повече изследвания за ефектите на куркумин в човешкото тяло.

 

Референции:
1. Andres, S., et al. (2015). Determination of the isoflavone composition and estrogenic activity of commercial dietary supplements based on soy or red clover
2. Armamento-Villareal, R., et al. (2016). Effect of lifestyle intervention on the hormonal profile of frail, obese older men
3. Cooke, P. S., et al. (2017). Estrogens in male physiology
4. Malekinejad, H., et. al. (2015). Hormones in dairy foods and their impact on public health – a narrative review article