Хранителният режим при камъни в бъбреците има за цел да осигури оптимална хидратация и да ограничи приема на храни, които могат да доведат до рецидиви на състоянието. Обикновено камъните в бъбреците се появяват след 30-годишна възраст и засягат по-често мъжете. Наличието на камъни в уринарните пътища води до затруднения при уриниране или отделяне на кръв с урината. Съставът на камъните може да бъде различен, но в 75-85% от случаите те се състоят от калций и оксалатни соли. При пациентите със затлъстяване, диабет и хипертония се произвеждат оксалати в по-високи количества. Заседналият начин на живот също може в дългосрочен план да доведе до загуба на костна маса и отделяне на калций в кръвта.

 

Някои храни благоприятстват произвоството на оксалати в организма, което е предпоставка за образуване на камъни в бъбреците. Освен това, те нарушават нормалните функции на уринарния тракт. Това са храните, богати на оксалати, натрий и протеини от животински произход. Въпреки че 90% от оксалатите се произвеждат естествено от тялото, препоръчително е да ограничим приема на храните, които ги съдържат във високи количества. Такива са:


  • Спанак;
  • Целина;
  • Цвекло;
  • Ягоди;
  • Ядки;
  • Фъстъчено масло;
  • Какао;
  • Шоколад;
  • Черен чай;
  • Пшенични трици;
  • Соя и соеви продукти.

При камъни в бъбреците е препоръчително дневната консумация на протеини от животински произход да се ограничи до 150 грама на ден. Тези хранителни вещества увеличават отделянето на пикочната киселина и калция с урината, но намаляват отделянето на цитратите. Ето защо е важно да избягваме следните храни:

  • Червено месо;
  • Пилешко месо;
  • Яйца;
  • Риба;
  • Колбаси;
  • Кашкавал и сирене.

С цел да се стимулира естественото разтваряне на камъните в бъбреците е препоръчително да се ограничи приемът на натрий до 2000 милиграма на ден. Натрият има негативно влияние върху кръвното налягане и увеличава отделянето на калций с урината. Най-голямо съдържание на натрий имат готовите храни и полуфабрикатите. Установено е, че 75% от приемания натрий си го набавяме от кашкавал, сирене, колбаси, сосове, пушени и сушени храни.

 

Оксалатите са производни на витамин С, ето защо е важно да ограничим приемът на този витамин до 2 грама на ден. Дневният хранителен прием ни доставя необходимите количества витамин С, но трябва да избягваме набавянето чрез хранителни добавки.

 

Референции:

https://www.passeportsante.net/fr/Nutrition/Dietes/Fiche.aspx?doc=diete-calculs-renaux