Диабет тип 2 е заболяване, което се характеризира с недостатъчно отделяне на инсулин от панкреаса. Това води до нарушен глюкозен толеранс и повишени нива на кръвната захар. Основен елемент в профилактиката на заболяването е правилната диета. Храненето при диабет тип 2 изисква изключване на някои храни, които увеличават нивата на кръвната захар и имат негативно влияние върху здравето в дългосрочен план. Тези храни увеличават телесното тегло, повишават нивата на липидите в кръвта, с което значително се увеличава сърдечносъдовия риск. 

 

Ключов елемент в храненето при диабет тип 2 е ограничаването на приема на въглехидрати и захари. В съдържанието на много храни естествено присъстват въглехидрати, но в някои хранителни продукти те са добавени допълнително. В готовите храни често се добявя захароза, глюкоза, декстроза, сиропи и други. Тези захари трябва да се приемат само в умерени количества, защото нямат висока хранителна стойност и водят до значителни промени в нивата на кръвната захар. 


 

Друг важен аспект от диетата при диабет тип 2 е ограничаването на приема на наситени мазнини, каквито се съдържат в пълномаслените млечни продукти. Препоръчителна е  умерената консумация на Омега-6 мастни киселини, тъй като в по-високи количества те се окисляват и водят до увеличаване на кръвната захар на гладно. 

 

Готовите хранителни продукти съдържат високи количества добавени захари и транс мазнини. Освен че благоприятстват наддаването на телесно тегло, те имат и негативен ефект върху гликемията и нивата на холестерола в кръвта. 

 

Често храните съдържат добавена фруктоза, която води до по-нисък инсулинов отговор в сравнение със захарозата и нишестето. В големи количества фруктозата води до повишено ниво на триглицеридите в кръвта. Ограниченията за прием са 60 грама на ден. Фруктозата се съдържа в храни като плодове, мед и плодови сокове. 

 

При диабет тип 2 е препоръчително ограничаване на консумацията на алкохол. Една чаша алкохол на ден е подходяща при оптимален контрол на кръвната захар, тъй като в противен случай се увеличава значително риска от хипогликемия. Освен това, при лечение с инсулин или други лекарства, които увеличават неговата секреция, е противопоказана консумацията на алкохол. 

 

Референции:

https://www.passeportsante.net/fr/Nutrition/Dietes/Fiche.aspx?doc=diabete_diete