Калцият е минерал, който най-често се свързва с костното здраве. Калцият от храната се абсорбира в тънките черва. Абсорбцията на калция зависи от наличието на витамин D. Недостатъчните нива на витамина водят до намалено усвояване на калция.

 

Той е макроелементът, който се съдържа в най-голямо количество в организма, съставляващ около 2% от цялото ни тегло. Не е изненадващо, че той играе важна роля в поддържането на основни функции в тялото.
 


Функции на калция. Една от основните роли на калция в тялото е да изгражда структурата на костите и зъбите. Около 99% от калция в тялото се намира под формата на кристали калциев апатит. Калциевият апатит и колагенът осигуряват костните характеристики – здравина и еластичност, необходими за извършване на разнообразните движения на тялото.

 

Останалият 1% калций се намира в меките тъкани. Калцият е с алкален характер. Той играе критична роля в поддържането на киселинно-алкалното равновесие в организма. Той участва в провеждането на нервните импулси. А също и в контракцията на мускулите.

 

Има данни, че диетите, целящи сваляне на килограми, са по-ефективни, ако се приемат храни, богати на калций. Такъв вид диета има по-добри резултати, отколкото диета, при която е намален само енергийният внос.

 

Колко калций трябва да консумираме? Нуждите от калций много зависят от възрастта и пола. При здрави възрастни между 19 и 50 години необходимата дневна доза е около 1000 мг. При по-възрастни индивиди дневната доза се покачва на 1200 мг. Максималното количество калций, който може да се приема за 1 ден не бива да превишава 2500 мг. 

 

Хранителни източници на калций. Млечните продукти са сред най-богатите източници на калций. Кисело, прясно мляко, сирене, кашкавал са вкусни храни, чудесен източник на калций. Зеленолистните зеленчуци също са богати на минерала – зеле, броколи, карфиол, брюкселско зеле, спанак и т.н.

 

Дефицит на калций. Ниските нива на калций се свързват основно с костните заболявания. Но такъв дефицит причинява проблеми със зъбите, мускулите, появяват се мускулни спазми и конвулсии.