Витамините и минералите са жизненонеобходими, независимо от хранителния режим и здравословното състояние. Те позволяват правилния растеж на организма, укрепват го, спомагат за устойчивостта му срещу заболявания, дължащи се на вирусни, бактериални или паразитни причинители или на изменения вътре в него вследствие на външни влияния.
Несъмнено от витамини и минерали се нуждаем непрекъснато, но не непременно от приема им като добавки или лекарствени средства.

По какви признаци можем да съдим, че организмът ни се нуждае от повече определени витамини и минерали и как можем да си ги осигурим без да посягаме към рафтовете с опаковки от фармацевтичните компании...
 

 


1. Бета-каротин

Този антиоксидант се превръща във витамин А в организма. Необходим ни е за ясно зрение, както и за добрия и здрав външен вид на кожата. Има принос и за функционирането на имунната система.
С него обаче не бива да се прекалява. Научно изследване през 2004 г. показа, че високият прием на бета-каротин повишава риска от рак на белите дробове при пушачите.
Бета-каротин в полезна за организма доза може да се осигури чрез консумацията на: моркови, сладки картофи, зелени чушки, както и други зеленчуци и плодове. Осигуряването му по този начин не би могло да навреди на здравето, дори при употребяващите тютюн.
 

2. Калций

Да се приема калций на хапчета не е добра идея, особено за жени над 70 години и при наличие или риск от образуване на камъни в бъбреците. Въпреки че калцият е крайно необходим за здравината на костите и избягване на състояния като загуба на костна плътност и остеопороза, той трябва да се взима премерено.
През 2010 г. изследователи измериха повишен риск от сърдечни пристъпи при жени след менопауза. Ограничението е до 500 мг на ден и то като се приема в комбинация с витамин D, необходим за усвояването му.
Иначе калцият може да се осигури чрез нискомаслени млечни продукти, сусам и др.
 

3. Фолиева киселина

Доскоро се твърдеше, че фолиевата киселина не вреди на организма независимо от количеството, което се приема. Напоследък обаче сведенията от проучвания не са така категорични. Има съмнения, все още непотвърдени, че фолиевата киселина може да провокира туморно, сърдечносъдово или психично заболяване.
Препоръчително е на ден да се осигурява количеството от 400 микрограма. За бременни или кърмещи жени дозата нараства на 600 микрограма.
Приемът на фолиева киселина следва да се набавя общо от консумираните хранителни продукти и като хранителна добавка, в случаите когато тя е изписана.
Известно е, че фолиевата киселина предпазва от дефекти на невралната тръба, като спина бифида, при пренаталното развитие, поради което се препоръчва при планиране на бременност, поне 2 месеца при и 2 месеца след установяването й.
Богати на фолиева киселина са: тъмнозелените зеленчуци, зелен фасул, цитруси, пълнозърнести изделия.
 

NEWS_MORE_BOX

4. Желязо

Желязото е от минералите, от които организмът лесно може да изпита недостиг. Набавянето му зависи много от храненето. В този смисъл от дефицит на желязо често страдат вегетарианците и хората, чието хранене е оскъдно на месо и месни продукти.
Без желязо обаче е невъзможно поддържането на нивата и образуването на червените кръвни клетки. Техният нисък брой насочва за анемия.
Като медикаментозно средство желязото може да се изпише от лекаря при нисък хемоглобин, анемия, при предстояща хирургична интервенция. Приемът му се налага често при бременни и при някои жени по време на менструация.
Иначе желязо се намира в крехкото месо, особено много в черния дроб и дреболиите, както и в морските деликатеси, по-ограничено, но все пак се съдържа и в зелените и листни зеленчуци, ядките.


5. Калий

Калият съдейства за понижаване на кръвното налягане и регулиране на сърдечния ритъм. В големи количества обаче минералът е вреден при бъбречни заболявания, както и за хората от третата възраст въобще. Това означава, че приемащите го при сърдечно заболяване като диуретик все пак трябва да имат едно на ум.
Достатъчно калий може да се осигури с консумация на банани, стафиди, листни зеленчуци, портокали и мляко.

Втора част на материала