Консумацията на твърде много киселиннообазуващи храни може да провокира депресия, констатират австралийски учени.

 

Става въпрос за случаите, при които приемът на киселинообразуващи храни, т. е. храни от животински произход и зърнени култури, е висок, а на алкалообразуващи храни, като плодове и зеленчуци, е нисък1.


 

Такъв режим на хранене може да доведе до производството на твърде много киселини в тялото. Това се случва, защото така нареченото диетично киселинно-алкално натоварване излиза от баланс.

 

Този дисбаланс е особено неблагоприятен при множествена склероза. Пациентите със заболяването са изложени на много по-висок риск от развитие на депресия при консумация на по-малко плодове и зеленчуци. 

 

Проучванията австралийските изследователи са отнели десет години. Макар да се изискват и по-нататъшни потвърждения, получените данни предполагат необходимост от коригиране на диетата при пациенти с множествена склероза.

 

Установено е потенциално киселинно натоварване на бъбреците и ендогенно производство на киселина при пациентите, докладвали за прием на по-киселинни храни. По-високата им консумация е свързана и с по-високи степени на депресия и тревожност.

 

Предстои учените да изследват дали диета, фокусирана върху повишена консумация на алкално-индуцираща храна и намаляване на киселинно-индуциращи храни, може да предотврати появата на депресия при пациенти с множествена склероза.

 

Според диетолога Мона Бостикхората, страдащи от възпалителното заболяване, трябва да приемат голямо разнообразие от цветни зеленчуци и плодове, боб, варива, ядки и семена, пълнозърнести храни,  ненаситени мазнини, калциеви храни с ниско съдържание на мазнини. Важно е да се ограничават наситените мазнини, натрият, добавените захари, силно рафинираните храни и трансмазнините.

 

Витамините и минералите също са от значение. Някои от тях, като витамин D, трудно се набавят от храна, затова е препоръчително, след консултация с лекар, да се приемат и допълнително, особено при хората с множествена склероза, при които е дефицитен.

 

Диетологът допълва, че според последните научни изследванията микробното съдържание на червата (микробиомът) може да се промени чрез диета или вследствие на други фактори може да повлияе и на имунната система. Твърди се и че хората с множествена склероза може да имат различен микробиом от популацията без заболяването.

 

Референции:

1. PhD, Maia, Margarida. Eating Lots of Acidic Foods Linked to Worse, Longer Depression in MS. Multiple Sclerosis. News Today - https://multiplesclerosisnewstoday.com/news-posts/2022/12/02/eating-lots-acidic-foods-linked-worse-longer-depression-ms/ 

2. Expert Voices: Diet and Nutrition for People With Multiple Sclerosis. Multiple Sclerosis. News Today - https://multiplesclerosisnewstoday.com/expert-voices/2021/12/15/expert-voices-diet-nutrition-supplements-multiple-sclerosis/