Анемията е състояние, при което се наблюдава понижение в броя на червените кръвни клетки (еритроцити), а също и понижени нива на хемоглобин в еритроцитите. Състоянието може да възникне в резултат на кръвозагуба, разрушаване на червените кръвни клетки или невъзможността на тялото да ги синтезира. Анемията оказва влияние върху качеството на живот. По-често усещате умора, изтощение и липса на енергия. Тя се лекува чрез прием на лекарства, болнични вливания и не на последно място – чрез диетата. богата на желязо диета може трайно да повиши нивата на хемоглобин.

 

Цел на диетата. Диетата, която се прилага при пациентите с анемия изисква промяна в досегашния режим на хранене. Тя включва предимно храни, богати на желязо и други витамини (предимно то група В), които участват в продукцията на червени кръвни клетки. Включват се и храни, които засилват абсорбцията на желязо. Има два вида желязо, което приемаме чрез храната – хемово и нехемово. Диетата включва и двата типа. Хемовото желязо се усвоява по-лесно и се намира в месата. Източник на нехемово желязо са зеленчуците. В повечето случаи диетите за пациенти с анемия се индивидуализират, но всеобщо изискване е прием на 150 – 200 мг желязо дневно. Обикновено, за да се достигнат такива дневни дози от желязо се налага и прием на медикаменти, съдържащи желязо.


 

Да започнем с известните на всички зеленолистни зеленчуци. Зеленчуците като зеле, спанак, лапат, лобода, киселец и коприва са богат източник на нехемово желязо. Някои от тях съдържат и фолиева киселина. Диетата, бедна на фолати може да доведе до фолат-дефицитна анемия.

 

Цитрусовите плодове, бобовите и пълнозърнестите култури са източник на фолати. Някои от тези листни зеленчуци, богати на желязо като зелето и спанака, например, са богати и на оксалати. Оксалатите са съставки, които пречат на нормалното усвояване на нехемовото желязо. Така че тези зеленчуци не трябва да са единственият ви източник на желязо в диетата. А витамин С е субстанция, която подпомага усвояването на желязо. За това диетата предвижда и включването на храни, богати на вит С като чушки, цитруси и ягоди.

 

Меса. Всички видове меса са източник на хемово желязо, което е по-лесно усвоимо от органанизма. Червените меса като телешко, агнешко, еленско са най-богатите източници на лесноусвоимо желязо. Белите меса като пилешко и пуешко имат по-ниско съдържание на желязо. Приемът на меса заедно с източници на нехемово желязо (зеленчуци) засилва усвояването на желязото.

 

Черен дроб. Много хора избягват да консумират храни като черен дроб, сърца или бъбреци. Това са деликатесни храни, а черният дроб е отличен източник на желязо и фолиева киселина, което го прави основна храна в диетата за анемия. Телешките сърца, бъбреци и език също са богати на желязо.

 

Морска храна. Черупчести мекотели като миди, стриди и скариди са добър източник на желязо. Повечето риби също съдържат желязо: риба тон, костур, сьомга. Въпреки че и прясната и сьомгата в консерва са с богато съдържание на желязо, консервираната сьомга съдържа големи количества калций. Той се свързва с желязото и силно затруднява усвояването му. За това хранителният режим изключва храни, богати на калций или поне те не трябва да се консумират едновременно с желязосъдържащите храни. Ето някои от храните, които трябва да се избягват: прясно и кисело мляко, сирене, броколи, тофу.

 

Функционални храни, обогатени с желязо. Тези храни се препоръчват също и на вегетарианци. Такива храни са: плодови сокове, зърнени закуски, някои брашна, бял ориз и др.

 

Ядки и семена. Много от тях са богати на желязо. За да се възползвате от количествата желязо в тях, избирайте суровите ядки. Ето кои от тях съдържат най-много желязо: тиквови семки, кашу, шам-фъстък, конопени семена, кедрови ядки, слънчогледови семки. Бадемите също са богати на желязо, но също и на калций, така че те едва ли ще повлияят нива на желязо в тялото ви.

 

Не забравяйте, никоя диета няма да излекува анемията, но спазвайки подобен хранителен режим ще стабилизирате желязото в организма си, а това ще ви помогне да се чувствате по-добре.