След сърдечна операция пациентите могат да изпитат намален апетит, повишено чувство за ситост и промени във вкуса. Някои причини за тези състояния може да са:

 

  • Ефектите от байпаса по време на операция;
  • Задържане на течности;
  • Повишен стрес;
  • Нови медикаменти;
  • Запек (констипация).


Тези нежелани реакции могат да доведат до намален прием на храна и течности, което ограничава способността на тялото да се излекува и напълно да се възстанови.


 

Запекът е често срещан проблем след операция. Може да бъде причинен от лекарства, добавки с желязо, промени в приема на храна и течности и ограничена физическа активност. Приемът на течности и храни с високо съдържание на фибри предотвратява появата на запек.

 

Кои храни трябва да се включат в режима?

За подобряване на сърдечно-съдовото здраве може да е полезно да се включат следните храни:

  • Риба с високо съдържание на омега-3, като сьомга, риба тон, скумрия, херинга и пъстърва;
  • Сурови ядки като бадеми или орехи ще заситят глада и ще помогнат на сърцето;
  • Плодовете са пълни с полезни за сърцето фитонутриенти и разтворими фибри. Например боровинки, ягоди, къпини или малини в комбинация със зърнени храни или кисело мляко;
  • Семена - лененото семе съдържа омега-3 мастни киселини, фибри и фитоестогени за укрепване на здравето на сърцето. Семената от чиа също осигуряват омега 3, фибри и протеини и могат да се консумират цели;
  • Овесените ядки също са богати на фибри. Могат да бъдат консумирани с кисело мляко за закуска, а също така да се добавят в салати или да се приготвят здравословни снаксове;
  • Бобовите растения са с високо съдържание на фибри, витамини от група B, минерали и други полезни вещества;
  • Чаша червено вино може да помогне за подобряване на нивата на добрия (HDL) холестерол;
  • Соя -  едамаме или мариновано тофу;
  • Червени, жълти и оранжеви зеленчуци като моркови, сладки картофи, червени чушки, домати и тиква от жълъди са пълни с каротеноиди, фибри и витамини, които помагат на сърцето;
  • Зелени зеленчуци - спанак, къдраво зеле, манголд, зелено зеле и бок чой. Броколите и аспержите са пълни с мощни хранителни вещества като витамини С и Е, калий, фолат, калций и фибри;
  • Плодове като портокали, пъпеш и папая са богати на бета-каротин, калий, магнезий и фибри;
  • Тъмният шоколад е полезен за здравето на сърцето. Колкото по-висок е процентът на какаото, толкова по-добре - фибрите и протеините се увеличават с по-високо съдържание на какао и захарта намалява.

Какво трябва да се изключи от режима?

  • Храни с добавени захари, като сладки лакомства, торти, бисквити, сладкиши, сиропи;
  • Червени и преработени меса;
  • Преработени храни и закуски, които могат да съдържат големи количества захар, мазнини и сол;
  • Пълномаслени млечни продукти като прясно мляко, сирене и кисело мляко;
  • Храни с по-високо съдържание на сол;
  • Алкохолни напитки, ако се консумират такива, включително бири, вина и спиртни напитки;
  • Напитки със захар и газирани напитки.

Освен хранителен режим, е необходимо и поддържане на физическа активност, контрол на теглото и избягване на тютюнопушене. 

 

Референции:

https://healthonline.washington.edu/sites/default/files/record_pdfs/Nutrition_Healthy_Heart_Recovery_3_10.pdf

https://www.svhhearthealth.com.au/rehabilitation/after-cardiac-bypass-surgery
https://www.medicalnewstoday.com/articles/diet-after-heart-valve-replacement#reducing-risk

https://health.clevelandclinic.org/12-heart-healthy-foods-to-work-into-your-diet/?_gl=1*6ari1i*_ga*MTc5OTAyMjkxNS4xNjkzMjAyODk1*_ga_HWJ092SPKP*MTY5NTE0MTM4Ni4xOS4xLjE2OTUxNDYzMzkuMC4wLjA.