Една от първите и най-важни стъпки в процеса на оздравяване след коремна хирургия е възстановяването на перисталтиката – движенията – на гастро-интестиналния тракт.


Непосредствено след операцията и в първите няколко дни, докато още трае престоят в клиниката, лекарите чакат първите признаци за възтановена перисталтика – а именно отделянето на газове. През този период се приема основно течна храна с плавен преход към разнообразяване на храненето.


Целта на хранителния режим след подобна операция от една страна е да предпази участъка на интервенцията от механично и химично дразнене – чрез намаляване на влакнините, мазнините и силните подправки, и от друга – да осигури достатъчно хранителни вещества, необходими за възстановяването на пациента след хирургичната намеса.


 

Общи препоръки

Описаният режим се спазва средно между 4-8 седмици – според лекуващия лекар.


Храненето следва да е разпределено в 5-6 приема на ден на малки порции и да се избягват както преяждането, така и гладуването. Термичната обработка трябва да е добра и включва варене, печене и задушаване, с избягване на пърженето. Пърженето, както и някои добавки в пакетираните храни са източници на канцерогени и е разумно да се избягват по принцип, особено в постоперативния период.


През първия месец след операция на дебелото черво се пие течен парафин по 2 супени лъжици преди хранене.


В зависимост от вида на операципта, лекуващият лекар може да препоръча допълване на режима с хранителни добавки като витамини, пробиотици, както и ще даде препоръка за приема на течности. Дехидратацията трябва да се избягва на всяка цена, но конкретната препоръка зависи от състоянието на пациента и придружаващите заболявания.

 

Диетичен режим

 • Зърнени храни и тестени изделия – забранени са овесените ядки и пълнозърнестия хляб. Приемат се добре изпечен бял хляб, ориз, макарони, юфка, разрешена е и баница с умерено съдържание на мазнини.
 • Млечни храни и яйца – приемат се яйца, извара и обезсолено сирене. Млякото – кисело и прясно – е в ограничено количество през първия месец ако не предизвиква газообразуване и не действа слабително.
 • Супи – те трябва да са добре сварени и включват зеленчукови и месни крем-супи без прясно мляко и бульони. Не се консумират таратор и други зеленчукови сурови супи.
 • Риба – разрешени са всички нетлъсти риби – бяла риба, пъстърва, треска – сготвени чрез печене, варене, задушаване или на скара. Препоръчително е рибата да е прясна, а пърженето както и консервираната риба са забранени.
 • Месо – консумира се пилешко, телешко, нетлъста креха шунка. Забранени са всички видимо тлъсти меса, наденици, силно подправени салами и колбаси. 

 

NEWS_MORE_BOX
 • Мазнини – забранени са свинка мас, лой и палмово масло (съдържа се в почти всички пакетирани храни – бисквити, солети и др.!), а са разрешени слънчогледово олио, зехтин и краве масло в малки количества и с избягване на пърженето.
 • Плодове и зеленчуци – през първите 2-3 месеца след операцията следва да не се консумират сурови плодове и зеленчуци, богати на целулоза както и цитрусови плодове, банани, ряпа, зеле, боб и леща. Още зеленчуци, които предивикват газообразуване и съответно трябва да се ограничат са зеле, грах, броколи, карфиол, царевица и лук.

Разрешени са бедни на целулоза плодове и зеленчуци, сочни сортове ябълки – настъргани или печени, под формата на пюре, печена тиква, картофи (те също са газообразуващи и може малко да се изчака с тях).

 • Десерти – забранени са мюсли (фибри), халва, през първия месец след операцията не се консумират сладолед и кремове със сметана и масло. Могат да се приемат крем нишесте, пудинг, плодов мус, компот, грис, мляко с ориз, сладка, локум, бисквити, шоколад – в ограничено количество.
 • Ядки – забранени са печените ядки през ранния постоперативен период, през първите 1-2 месеца за предпочитане е ядките да са сурови.
 • Напитки – забранени са кафето, газираните напитки, шоколадовите такива и силния чай. Препоръчват се леки билкови чайове – шипка, маточина, мента, джоджен, липа, лайка, след първия месец – може и боза.
 • Подправки и сосове – забранява се подправянето с черен пипер, горчица, чубрица и всичко люто и пикантно. Разрешени са млечни сосове, билкови подправки – след първия месец след операцията, а солта е 10 грама дневно.